Соціальний проєкт "Наближуємо послуги - скорочуємо відстань" розпочато

  • 283

Фото без опису

02 березня  в рамках соціального  проєкту «Наближуємо послуги-скорочуємо відстань», ініційованого Куликівським селищним головою Юлією Постернак відбувся виїзд робочої групи до сіл Вершинова Муравіка та Бакланова Муравійка. Проєкт покликаний поінформувати населення про послуги, які сьогодні надають служби громади, популяризувати та наблизити послуги до населення.  

У обох селах на зустріч з фахівцями  зібралася    аудиторія активних громадян. Уважно слухали, вели активний діалог,  отримували індивідуальні консультації. 

 

Говорили про наступне:

Завідувач  сектору соціального захисту населення Куликівської селищної ради  Оксана  Парандич  повідомила про те, що сектор виконує ряд важливих завдань, які спрямовані на вирішення питань соціально незахищених громадян та ознайомила присутніх про функції покладені на сектор.

 

Завідувач відділенням соціальної допомоги вдома Територіального центру соціального обслуговування  Тамара Павлюченко ознайомила присутніх з послугами, які надає територіальний центр для осіб пенсійного віку та інвалідів, а саме: послуги перукаря, швачки, взуттєвика  за доступними цінами, послуги з прокату засобів реабілітації (милиць, ходунків, тощо) та соціальна послуга «догляд вдома».

 

Заступник директора Центру соціальних служб – Наталія Мальчикова поінформувала про основні напрямки роботи Центру Соціальних служб Куликівської селищної ради та послуги, які надають спеціалісти  установи. Детально роз'яснила, як саме фахівець із соціальної роботи може допомогти родині, що потрапила в складні життєві обставини, подолати або мінімізувати їх. Зроблено акцент і на розвитку сімейних форм виховання в громаді та функціонуванні Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждалі від домашнього насильства.

 

Начальник відділу ЦНАП – Ольга Крупина ознайомила присутніх з рядом адміністративних послуг, які надає ЦНАП, а саме: реєстрація місця проживання, реєстрація нерухомості, реєстрація бізнесу, дозвільні послуги, видача довідок, здійснюється прийом заяв для призначення субсидій, пільг, різних видів допомог, земельні послуги. Зазначила, що сектор Державної міграційної служби припинив свою діяльність на території громади в рамках оптиммізації структури служби в області, тому  отримання паспорта стало більш проблематично. Сьогодні таку послугу можна отримати в Чернігові. Куликівська селищна рада активно працює над вирішенням даного питання, триває робота з налагодження. захищеного каналу інформації та введення в дію станції з видачі паспорта громадянина України у вигляді ID-картки. Повідомила також, що 03 березня в приміщенні ЦНАПу селищної ради працюватиме фахівець Приватбанку.

 

Спеціаліст відділу земельних відносин Валентина Шистер повідомила про те, що земельне законодавство постійно змінюється. Наголосила на упорядкуванні земельних документів , сплати земельного податку.

 

Представник  відділення Пенсійного Фонду України  Оксана Рева розповіла, що у приміщенні селищної ради прийом громадян здійснює 2 спеціалісти ( прийом документів на призначення, перерахунки пенсій, допомоги на поховання, формування витягів з реєстру застрахованих осіб).

 

Начальник  відділу з питань реалізації державної соціальної політики №3 Управління соціального захисту населення Чернігівської РДА – Виталій Лазар наголосив на тому, що з січня 2023 року повноваження по виплаті та нарахуванню  житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу передано до ПФУ.  Спеціалісти відділу приймають заяви з відповідним пакетом документів від осіб з інвалідністю для забезпечення технічними засобами реабілітації.  Займаються нарахуванням державних соціальних  допомог, в тому числі допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

 

Генеральний  директор КНП "Куликівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Куликівської селищної ради  – Максим Момот проінформував присутніх щодо медичних реформ, змінилася модель фінансування.

 

 Під час зустрічей жителі сіл  порушували наступні  питання:

 

- скорочення штатної чисельності соціальних робітників;

- щодо отримання допомоги ООН;

- отримання  паспорта громадянина України у вигляді ID-картки;

- питання до ПФУ щодо нарахування пенсій та виплати субсидій, пільг на житлово - комунальні послуги;

- земельні питання;

- питання щодо видачі електронного направлення до лікаря.

Найбільш болючою темою для мешканців с.Б.Муравійкам є відсутність медичного працівника у ФАПі.

        

Фахівці надали відповіді на питання та провели  індивідуальні консультації.