Соціальний проєкт "Наближуємо послуги - скорочуємо відстань" в Салтиковій Дівиці

  • 302

Фото без опису

 

Соціальний проєкт "Наближуємо послуги - скорочуємо відстань", ініційований Куликівським селищним головою Юлією Постернак продовжує крокувати селами громади.  Сьогодні, 06 березня, робоча група фахівців служб завітала до Салтикової Дівиці. У приміщенні старостату відбулася зустріч з жителями села. 

Представники служб ознайомлювали присутніх з інформацією про послуги своїх установ, відповідали на запитання. Говорили про наступне:

Завідувач  сектору соціального захисту населення Куликівської селищної ради Оксана  Парандич  ознайомила присутніх про функції покладені на сектор. Акцентувала увагу на змінах в законодавстві щодо надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі, які відбулися у травні 2022 року. Ознайомила з Порядком надання компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану.

Завідувач відділенням соціальної допомоги вдома Територіального центру соціального обслуговування  Тамара Павлюченко ознайомила присутніх з послугами, які надає територіальний центр для осіб пенсійного віку та інвалідів, а саме: послуги перукаря, швачки, взуттєвика  за доступними цінами, послуги з прокату засобів реабілітації (милиць, ходунків, тощо) та соціальна послуга «догляд вдома». Наголосила на тому, що у разі виникнення потреби отримання послуги перукаря, швачки, взуттєвика  на території села С.Дівиця, можливий виїзд на місце.

Заступник директора Центру соціальних служб  Наталія Мальчикова наголосила про основні напрямки роботи Центру Соціальних служб Куликівської селищної ради та послуги, які надають спеціалісти  установи. Детально роз'яснила, як саме фахівець із соціальної роботи може допомогти родині, що потрапила в складні життєві обставини, подолати або мінімізувати їх. Зроблено акцент і на розвитку сімейних форм виховання в громаді та функціонуванні Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждалі від домашнього насильства.

Повідомила, що на базі ЦСС функціонує пункт обміну речами. Тут можна поділитися своїми речами або ж звернутися, якщо є така потреба.

Начальник відділу ЦНАП Ольга Крупина повідомила, що ЦНАП надає більше 240 адміністративних послуг. Це і реєстрація місця проживання, реєстрація нерухомості, реєстрація бізнесу, дозвільні послуги, видача довідок, здійснюється прийом заяв для призначення субсидій, пільг, різних видів допомог, земельні послуги. Зазначила, що Сектор Державної міграційної служби припинив свою діяльність, тому проблемою стало отримання паспорта. Куликівська селищна рада активно працює над вирішенням даного питання, триває робота з налагодження. захищеного каналу інформації та введення в дію станції з видачі паспорта громадянина України у вигляді ID-картки.

Начальник відділу земельних відносин  Любов Корявець повідомила, що земельний відділ займається обліком та інвентаризацією земельних ділянок. Посадовиця наголосила на необхідності узаконення права користування або оренди землі, сплати земельного податку. Повідомила про те, що на території  громади  працює комісія із земельних спорів селищної ради, яка проводить обстеження земельних ділянок комунальної власності, які використовуються з порушенням чинного законодавства: без правовстановлюючих документів та договорів оренди.

Представник Пенсійного фонду України Оксана Рева розповіла, що у приміщенні селищної ради спеціалісти здійснюють прийом документів на призначення, перерахунку пенсій, допомоги на поховання, формування витягів з реєстру застрахованих осіб.   Зазначила, що процес призначення пенсії займає 10 днів, затримки з виплатами немає.

Завідувач   сектору з питань призначення державних соціальних допомог відділу з питань реалізації державної соціальної політики №3 Управління соціального захисту населення Чернігівської РДА  Світлана Козирецька  розповіла про повноваження, які виконує відділ, а саме призначення та виплату державних соціальних допомог,в тому числі допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Сімейний лікар  КНП "Куликівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Куликівської селищної ради   Сергій Марчук зауважив, що саме в Салтковій Дівиці  працює найновіша і найсучасніша лікарська амбулаторія.

 Під час зустрічі жителі села  порушували наступні  питання:

- питання до ПФУ щодо нарахування, перерахунку  пенсій та виплати субсидій на житлово - комунальні послуги;

- щодо виплати компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану;

- щодо приватизації земельної ділянки;

- виплата державної соціальної допомоги.

 Фахівці надали відповіді на питання та провели  індивідуальні консультації.