У громаді  встановлюватимуть модульні будинки для родин, які втратили житло

  • 968

14 березня селищний голова Юлія Постернак провела розширену нараду за участі керівників структурних підрозділів, комунальних установ селищної ради. На нараді обговорили підсумки роботи минулих тижнів та окреслили завдання на найближчі.

Юлія Постернак: Селищна рада розпочала роботу над підготовкою до встановлення в постраждалих селах модульних будинків для родин, які внаслідок боїв втратили житло. Програму реалізовує міжнародний благодійний фонд «Молодь з місією» для родин, у яких зруйноване житло. Встановлення відбуватиметься у два етапи – навесні і влітку. Загалом є можливість встановити до 30 модульних будинків. Роботи виконуватимуть іноземні волонтери.  До цього  громаді необхідно прибрати і підготувати території, де встановлюватимуть будинки. Щойно потепліє організуємо толоки за участі активних небайдужих громадян та із залученням комунальної техніки.  

Коротко про обговорювані теми:

Актуальне: 23 лютого 2023 року Верховною Радою України прийнятий закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації». Законом затверджені загальні норми компенсації. Документ набере чинності через два місяці. За цей час Уряд затвердить механізм відшкодування. Тезово: компенсація передбачається під будівництво або придбання житла для тих, у кого зруйноване. Прив’язки до території нема. Громадяни, які втратили житло зможуть придбати або збудувати його в будь-якому регіоні чи населеному пункті держави. Для пошкодженого житла компенсація передбачена у вигляді будівельних матеріалів. Компенсацію отримають громадяни, які мають зареєстроване право власності на житло.

 

Сесійна діяльність, виконком: 13 березня відбулося засідання виконкому селищної ради, на якому розглянули 21 питання, зокрема встановили нові тарифи на водопостачання та водовідведення по Куликівці та Ковчину. Тарифи по Виблях лишили на рівні нині діючих.

 

Бюджет: За першу половину березня надійшло до бюджету громади  1 132 000 грн власних доходів, без урахування трансфертів, це 24,5 % до планових показників березня.  Профінансовані поточні видатки.

 

Освіта: Навчальний у закладах громади семестр продовжується. Наразі  у закладах навчається 1200 дітей. У ЗДО «Ромашка» 158 дітей. З 27 по 31 березня – весняні канікули. Відділ освіти та навчальні заклади систематично подають заявки на участь в грантових проєктах. Освітянські заклади в онлайн-режимі беруть участь в різноманітних конкурсах. 24 березня на базі Куликівського ПАЛ відбудуться обласні змагання з настільного тенісу серед професійно-технічних закладів.

 

Адміністративні послуги: Орієнтовно до кінця березня в ЦНАПі працюватиме кадастровий реєстратор, який на місці надаватиме витяги  з  Держземкадастру. Триває робота  з  оформлення каналу захищеної інформації для введення в дію обладнання з видачі паспортів.

 

Соціальний захист: У громаді триває соціальний проєкт «Наближуємо послуги – скорочуємо відстань». У рамках проєкту фахівці соціальних служб відвідали вже 5 сіл громади, надали індивідуальні консультації громадянам. Виїзди по селах триватимуть до середини квітня.

Центр соціальних служб працює з родиною-кандидатами у прийомні батьки, допомагають оформити необхідні документи та направити на навчання.

 

Охорона здоров’я: Куликівська лікарня отримала по міжнародній програмі GIZ, з якою громада працює вже другий рік, сучасний операційний стіл. Також від донорів отримали гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування.  НСЗУ цього року зменшила фінансування за програмою медичних гарантій  для закладів. Для лікарні це мінус 12 мільйонів на рік. Тому заклад вдаватиметься до оптимізації видатків.  До 1 травня МОЗ збирає пропозиції з регіонів щодо створення спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Селищна рада спільно з лікарнею докладають усіх зусиль щоб зберегти заклад у громаді. 

 

Благоустрій, ЖКГ: КП селищної ради продовжували роботу з прибирання та подрібнення гілля. Тривають роботи з випилювання аварійних дерев на старому кладовищі селища. КП «Куликівське ВУЖКГ» планує надавати послуги населенню з оранки городів. З потеплінням відновлять роботу з виготовлення бетонних кілець. 

 

Культура: Наразі вже встановили решту вікон в Бакланово-Муравійському та Вершиново-Муравійському будинках культури. З потеплінням буде проведене впорядкування внутрішніх приміщень та прилеглої території. Продовжується творчий онлайн-челендж «Перемога  і весна – в унісон». Працівники культури  співпрацюють з місцевими майстрами декоративно-ужиткового мистецтва щодо організації майстер-класів для населення, як одного з видів психологічного розвантаження. У кінці березня планується провести зустріч клубу для літніх людей «Призьба». Розпочали роботу із збирання спогадів очевидців і активних волонтерів про життя громади в період бойових дій минулого року «Архів війни».

 

Безпека життєдіяльності: Цього року у порівнянні з минулими зросла статистика пожеж і загибелі людей на них. Так, з початку року вже відбулося 5 пожеж, загинуло 3 особи. У окремих селах є проблеми із забором води для пожежного автомобіля. Селищна рада вживатиме терміново заходів щоб вирішити проблему забору води.  

 

За результатами обговорення селищний голова дала відповідні доручення керівникам.