Громадянам варто бути обережними! Територія області ще лишається засміченою вибухонебезпечними предметами

  • 1024

Фото без опису

21 березня в залі засідань селищної ради відбулася нарада з питань поводження громадян на потенційно вибухонебезпечних територіях. У нараді взяли участь селищний голова Юлія Постернак, старости старостинських округів, представники силових структур, посадовці селищної ради та ін.

 

Спікер наради – заступник начальника штабу оперативного командування «Північ» м. Чернігів полковник Дмитро Синявський  звернувся від імені ОК «Північ» до присутніх з проханням провести з населенням громади широку інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо небезпеки, яку несуть досі окремі території Чернігівщини.  

 

Дійсно, деокупація області відбулася рік тому. Але Чернігівщина ще досі залишається засміченою вибухонебезпечними предметами – залишками снарядів, розтяжками та ін. Загони піротехніків ДСНС почали працювати над обстеженням і розмінуванням територій практично одразу після деокупації. Але території бойових були доволі великі, тому робота триває і далі.  І на сьогодні ще лишається чимало вибухонебезпечних зон, які задля збереження життя і здоров’я громадянам варто уникати.

 

Попереду тепла пора року і попри заборони та попередження військових, поліції та ДСНС окремі несвідомі громадяни, нехтуючи усім, в тому числі і власною безпекою, їдуть рибалити, збирати гриби, просто відпочити на природі у місця, які можуть нести небезпеку. Часто такі «винахідливі» особи знаходять шляхи, як оминути блокпости  та інші загороджувальні споруди у місцях мінної небезпеки.

Отже:

  • заборонено відвідувати ліси і лісосмуги, до закінчення воєнного стану;
  • заборонено будь-яке пересування цивільних у смузі місцевості вздовж державного кордону завширшки 1 км, окрім територій населених пунктів, які прилягають до кордону;
  • у межах решти території контрольованого прикордонного району (до 20 км від державного кордону) заборонено: пересування людей і транспортних засобів; проведення всіх видів робіт поза населеними пунктами з 21:00 до 06:00; рибальство, проведення різного роду відпочинку, плавання всіх видів плавзасобів на річках, озерах, інших водоймах;
  • небезпеку також несуть в собі прибережні зони водойм, узбіччя доріг, які знаходяться в зоні минулорічних боїв.

Починаються весняно-польові роботи. Хоча минулого року поля господарств у зоні бойових дій обстежували загони піротехніків, але і цього року на полях можуть бути виявлені вибухонебезпечні предмети. Тому агропідприємствам варто бути пильними і повідомляти відповідні органи про такі знахідки на полях господарств.

 

На жаль, територія Чернігівщини ще не очищена стовідсотково від наслідків боїв. Крім того, ворог постійно обстрілює прикордонні громади.

 

Не можна нехтувати і сигналами повітряної тривоги!!! Ракетні запаси ворога звісно зменшилися суттєво, але ще можуть принести нам руйнування і людські жертви. Тому при сигналі «повітряна тривога» або «ракетна небезпека» спускайтеся до найближчого укриття. У жодному разі не можна розслаблятися! Варто пам’ятати усім і кожному – війна триває!

 

Дмитро Синявський  повідомив, що нині повітряні сили ЗСУ завдяки допомозі міжнародних партнерів мають більше можливостей захистити українське небо. Наші ППО вже здатні збивати 80 % ворожих ракет та безпілотників. Але 20 % можуть також принести тяжкі наслідки. Військовослужбовець закликав жителів громади бути пильними і свідомими громадянами  та допомагати ЗСУ. При виявлені на території своїх населених пунктів невідомих літальних апаратів не лінуйтеся набрати 102 і повідомити про такий факт!!!

 

Юлія Постернак також закликала присутніх інформувати жителів  громади про обов’язкове дотримання правил і обмежень, які діють  в період воєнного стану. Це допоможе зберегти здоров’я і життя!