У День пам’яті і примирення згадували жертв нацизму і шанували ветеранів

  • 753

Фото без опису

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії рф.  У цей день разом з Європою  та демократичним світом вшановуємо пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової війни.

8 травня біля обеліску Слави в Куликівці громадськість селища зібралася на вшанування подвигу українців, які на  боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом.  

Ведуча заходу  Інна Янголь запропонувала нове історичне прочитання подій Другої світової через призму  сьогоднішньої повномаштабної агресії рф, яка  також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва рф.  

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску –понад вісім мільйонів втрачених життів українців. Сьогодні ми як ніколи усвідомлюємо  ціну війни.

Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського. Спадкоємицею останнього нині є російська федерація. Вона прагне привласнити перемогу над нацизмом, щоб маніпулювати й власними громадянами, і міжнародною спільнотою. Але жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів.

У рф відзначення перемоги над нацизмом поступово перетворювалося на культ, а потім і взагалі на потворне явище «побєдобєсія».  Сьогодні російська влада фактично зруйнувала систему міжнародних відносин, встановлену після Другої світової війни. Збройною агресією проти України вона розв’язала першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки. У цьому РФ нагадує гітлерівську Німеччину 1930-х років напередодні глобального конфлікту.

День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження – диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

Наша боротьба триває щоденно від 2014 року, і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини.

 

Учасники зібрання вшанували пам’ять воїнів та мільйонів жертв Другої світової війни, а також нинішніх борців за свободу України хвилиною мовчання та поклали квіти до обеліску Слави і могил загиблих визволителів Куликівки.  Поклали квіти і до братської могили на селищному кладовищі.

Не порушили і багаторічної традиції, відвідавши ветеранів Другої світової війни.

Селищний голова Юлія Постернак, голова ветеранської організації  Анатолій Мацвійко, помічник депутата обласної ради Віктора Труша Марія Попович та представники 3-го відділу Чернігівського РТЦК та СП завітали до Мудрицького Миколи Яковича з Куликівки, Сиротенка Митрофана Артемовича з Орлівки вручили ветеранам продуктові набори, квіти, Подяки, поспілкувалися про наболіле. Митрофан Артемович   попри поважний вік не втрачає оптимізму і побажав усім якнайшвидше дочекатися перемоги. Хоча  Смолянка вже кілька років у складі сусідньої Олишівської громади, щороку не забуваємо і про Духна Степана Григоровича із Смолянки. Навідали ветерана і цьогоріч з подарунками і привітаннями.

У всіх старостинських округах громади сьогодні несли квіти до обелісків, пам’ятників та могил загиблих воїнів, шануючи пам'ять усіх, хто віддав життя в боротьбі з нацизмом.