Підписали Меморандум про муніципальне співробітництво громад

  • 1002

Фото без опису

5 травня в приміщенні Менської міської ради відбулася непересічна для місцевого самоврядування подія. 8 громад Чернігівщини, а саме: Менська, Коропська, Бахмацька, Березнянська, Бознянська, Куликівська, Сосницька та Іванівська підписали Меморандум про муніципальне співробітництво.

З початку проведення реформи децентралізації та утворення територіальних громад це перше на Чернігівщині муніципальне об’єднання. Ініціювала підписання Менська міська рада, яка сьогодні активно співпрацює з міжнародними грантовими програмами та залучає значні кошти на розвиток громади. Мета підписання Меморандуму розширити можливості для розвитку усіх громад-підписантів та зміцнити співробітництво між сусідніми громадами. 

Відкриваючи зустріч Менський міський голова Геннадій Примаков зазначив, що період бойових дій на Чернігівщині дуже чітко дав зрозуміти наскільки важливо мати міцні зв’язки між громадами. Це дуже допомогло вистояти разом проти ворога. Менський голова зокрема подякував Куликівській громаді і особисто селищному голові Юлії Постернак за підтримку і допомогу в період бойових дій: в евакуації через Десну, доставці гуманітарної допомоги, ліків та інших необхідних речей.

Менська громада  налагодила ефективні комунікації з міжнародними організаціями, які готові допомагати у відбудові і розвитку громад та пропонують сучасні високотехнологічні проєкти у сфері енергозбереження, екології, безпеки, освіти, розвитку інфраструктури. Муніципальне об’єднання громад значно розширює можливості для співпраці з міжнародними донорами, які зацікавлені в реалізації великих проєктів та більш охоче працюють саме із подібними спілками, ніж з окремими громадами. Така практика муніципальних об’єднань для вирішення спільних проблем доволі поширена в європейських країнах.

До зустрічі голів громад долучилися представники Агенції регіонального розвитку. Голова Агенції Марія Руденко у своєму виступі-презентації засвідчила підтримку новоствореному об’єднанню громад та озвучила готовність співпрацювати у написанні та реалізації спільних проєктів розвитку.

Досвідом Менської громади в реалізації проєктів та інноваціях ділилися з колегами секретар Менської  міської ради Юрій Стальниченко, директор КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Олена Бикова.

У форматі онлайн до зустрічі долучилися з цікавими і прогресивними ідеями координатор Українського Кластерного Альянсу Анатолій Долинний, Генеральний директор Клубу мерів Генрі Штеренберг.

Меморандум передбачає довготривале співробітництво об’єднання громад з міжнародними донорськими програмами у  різних сферах, зокрема  у сферах безпеки, енергозбереження, екології,  розвитку інфраструктури, туризму, культури, освіти та ін.

Від імені Куликівської селищної ради Меморандум про муніципальне співробітництво громад підписала селищний голова Юлія Постернак. Імплементація документу передбачає налагодження тісних міжгалузевих зв’язків між громадами, напрацювання спільних великих проєктів та залучення коштів міжнародних донорів.

Після підписання Меморандуму учасники зустрічі відвідали заклади, які вдалося модернізувати завдяки грантовим проєктам. Ознайомилися з роботою Публічної бібліотеки та інклюзивно-ресурсного Центру. Відвідали Центр культури та дозвілля для молоді, який гуртує навколо себе активну менську молодь.