День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

  • 589

Фото без опису

Щороку 22 червня, згідно з указом Президента України від 17 листопада 2000 року  українці відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Сьогодні у Куликівці біля меморіалу пам’яті жертвам Другої світової війни зібралася громадськість селища щоб віддати шану мільйонам, життя яких забрала кривава війна, і землякам, які пішли у вічність уже в повоєнні роки.

Саме в цей день у 1941 році почалась нова фаза Другої світової війни. Для українців вона почалася саме 22 червня 1941 го...Вона тривала кілька довгих років для тих, кому вдалося пережити весь цей жах на нашій землі. А багатьом не вдалося.  Друга світова війна відкрила для українців руйнівну "силу" обох тоталітарних режимів - нацистського і комуністичного. Для України період з 1941 по 1945 рік - справжня національна трагедія, а не тільки участь у найкривавішому і масштабному конфлікті XX століття. Включена до складу СРСР, Україна повинна була відстоювати інтереси великої держави, тому чоловіки-українці призивалися в радянську армію. Ті, хто хотів звільнитися і від комуністичних пут, перебували в УПА, воюючи із радянським тоталітарним режимом.

Українське населення зазнало багато  горяспалення сіл і цілих міст, голокост, голод, розстріли мирного населення.  Загальні втрати України склали 8-10 млн осіб. Люди гинули на фронті, вмирали від голоду в тилу, були вивезені до Німеччини та Росії.  У зруйнованих війною селах, містах і містечках залишалися матері, дружини з малими дітьми, переважна більшість яких незабаром ставали вдовами, а діти – сиротами. На них чекали тяжкі випробування повоєнних років.

Українці й досі проходять нелегкий шлях, демонструючи своє прагнення  до свободи та дають гідну відсіч агресору, захищаючи територіальну цілісність нашої Батьківщини. З кожним роком у потойбіччя долі відходять колишні захисники- нинішні ветерани. Вони врятували нашу землю і наш рід. Словами вдячності благословляємо їх на довголіття.

Наша боротьба триває щоденно від 2014 року і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших Збройних Сил є запорукою існування держави та збереження прав людини, - з такими словами звернулася до присутніх ведуча заходу.

Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять українців, які стали жертвами Другої світової війни, усіх жертв сьогоднішньої російсько-української війни та поклали квіти до обеліска Слави та могил загиблих визволителів Куликівки.