Служба зайнятості компенсує витрати на заробітну плату у разі працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

  • 598

Фото без опису

 

Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб, затверджений постановою КМУ від 08.092015р. № 696.

Компенсація витрат на оплату праці роботодавцю (але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати – 13400 грн.) надається за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням служби зайнятості за строковими трудовими договорами і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази.

Тривалість компенсації витрат роботодавця на оплату праці проводиться за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців.

Така компенсація не надається у випадках, якщо роботодавець:

  • є бюджетною установою;
  • має заборгованість по сплаті ЄВ та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • визнаний в установленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство;
  • працевлаштував особу, за яку така компенсація вже була виплачена.

Економічний ефект від отримання компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи:

Якщо працевлаштовано 1 безробітну ВПО за направленням центру зайнятості із заробітною платою  10000 грн., а розмір єдиного внеску становить 22 %, то загальний розмір компенсації за кожен непарний місяць роботи складе 12200 грн.

Сума компенсації за 6 непарних місяців роботи протягом року становитиме 73,2 тис. грн.

Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 331

У разі працевлаштування внутрішньо переміщеної особи внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану, довідка ВПО яким видана після 24.02.2022 р., роботодавець гарантовано може отримати компенсацію у розмірі 6700 грн. протягом двох місяців з дня працевлаштування такої особи, тобто 13400 грн.

Щоб отримати таку компенсацію роботодавець повинен:

  • перебувати на обліку як платник ЄВ;
  • встановити розмір заробітної плати працівнику не нижче за розмір мінімальної з/п;
  • подати в установленому законодавством порядку податкову квартальну звітність або податкову річну звітність за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації витрат;
  • не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи подати до центру зайнятості заяву в паперовій формі – особисто або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія);
  • для отримання компенсації витрат за другий місяць – підтвердити продовження зайнятості такої особи.