Ростислава Вітра нагороджено орденом "За мужність ІІІ ступеня" посмертно

  • 2384

Фото без опису

 

15 листопада в селищній раді відбулося урочисте вручення державної відзнаки - ордена "За мужність ІІІ ступеня", яким посмертно був нагороджений учасник оборони Маріуполя, прикордонник Вітер Ростислав Анатолійович з Куликівки.  

 

На церемонію вручення нагороди запросили родину загиблого воїна, підтримати яку прийшли колеги, друзі, військовослужбовці, працівники селищної ради. 

Селищний голова Юлія Постернак подякувала рідним за сина-патріота, розповіла про коротку, але яскраву біографію героя, про обставини загибелі Ростислава у пекельному Маріуполі в березні 2022 року.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Ростислава та усіх загиблих воїнів і цивільних.

 

Вручити нагороду і подякувати батькам та громаді на церемонію прибули  заступник начальника 105 прикордонного загону підполковник Сергій Гульчак, старший офіцер відділу гуманітарного забезпечення загону майор Марія Лукішин та наш земляк - ветеран прикордонної служби Олег Лаба. 

 

Від імені прикордонників Сергій Гульчак висловив слова вдячності і співчуття родині Ростислава та вручив орден мамі загиблого героя Оксані Віталіївні.

 

Спогадами про шкільне дитинство Ростислава поділилася його класний керівник – вчитель Куликівського ліцею Тетяна Коса. 

 

Після завершення церемонії нагородження рідні відвідали могилу Ростислава та поклали квіти.

 

Біографія героя: 

 

Ростислав народився 8 вересня 1997 року в Куликівці у родині службовців. Після закінчення школи вступив до Чернігівського технологічного університету на спеціальність економічна кібернетика. Під час навчання у виші став задумуватися про те, щоб пов’язати своє життя з військовою службою. Закінчивши три курси навчання взяв академвідпустку та у 2020 році  підписав контракт з Державною прикордонною службою України. Розпочав військову службу у складі Чернігівського прикордонного загону. У лютому 2021 року був переведений до Донецького прикордонного загону. Місце несення служби – Маріуполь. Тут і зустрів одним з перших разом з побратимами повномасштабне вторгнення російських окупантів. При обороні Маріуполя у вуличних боях внаслідок танкового та мінометного обстрілу отримав важке поранення. Помер під час евакуації. Точну дату загибелі встановити не вдалося. Ймовірно це кінець березня 2022 року. Офіційною датою загибелі визнали 17 квітня 2022 року, відколи Ростислав вважався зниклим безвісти. Довгим і важким був шлях додому. Тіло героя рідні змогли повернути для поховання майже через рік.  03 березня 2023 року Ростислава Вітра поховали у рідній Куликівці на Алеї героїв нового кладовища.