Розпочинаємо у громаді новий проєкт:  «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»

  • 1116

Фото без опису

За підтримки  міжнародних партнерів – Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), американських та швейцарських університетів,  у співпраці з МОЗ України та громадською спілкою «Колаліція за вакцинацію» Куликівська громада розпочинає новий проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який триватиме рік.

16 листопада в селищній раді за участі керівників та працівників закладів освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери відбулася перша робоча зустріч в рамках проєкту.

Відкриваючи зустріч селищний голова Юлія Постернак наголосила на важливості проведення системної роботи щодо підвищення у населення культури профілактики хвороб, зокрема  популяризації вакцинації. – Суспільна свідомість українців, на жаль, ще далека від усвідомлення необхідності дбати про своє здоров’я постійно,  зосередитись на профілактиці хвороб, а не боротися з наслідками безвідповідального ставлення до свого здоров’я.  Тому вдячні міжнародним партнерам за довіру, налаштовані на хорошу співпрацю та очікуємо від даного проєкту підвищення рівня інформованості населення та зростання у громаді армії прихильників профілактики і дбайливого ставлення до власного здоров’я.

Представили проєкт присутнім регіональна координаторка проєкту від ГС «Коаліція за вакцинацію» Ніна Макарова та заступник генерального директора державної установи «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Артем Ярошенко.

Мета проекту - збільшити охоплення профілактичними щепленнями дітей та дорослих шляхом проведення інформаційних кампаній та як  результат - підвищити стійкість громад до потенційних загроз здоров’ю населення.

У рамках реалізації проекту плануються щомісяця проводити зустрічі фахівців проєкту з колективами закладів, іншими цільовими групами населення, на яких відбудеться відкритий діалог про важливість профілактики хвороб.

Міжнародні партнери обрали для втілення проєкту 8 областей України: Вінницьку, Житомирську, Івано-Франківську, Київську, Одеську, Тернопільську, Чернівецьку та Чернігівську. У Чернігівській області для участі у проєкті відбрано лише 4 громади, серед яких і Куликівська. Крім нашої ще Бобровицька, Годонянська та Менська.

Про ставлення населення до вакцинації, профілактичну роботу та рівень вакцинації населення у громаді на сьогодні говорили керівники медичних та освітянських закладів громади. Озвучували й проблеми, зокрема низьку свідомість окремих батьків щодо необхідності вакцинації дітей. Є питання й щодо вакцинації дорослого населення.

Максим Момот, генеральний директор КНП "Куликівський ЦПМСД":  У 2019 році у громаді розпочали наздоганяючу вакцинацію проти дифтерії і правця. Пандемія коронавірусу та повномасштабна війна змістили пріоритети. Але необхідність поновлення вакцинації від цих небезпечних хвороб актуальна і на сьогодні. У ЦПСМД наразі є необхідна вакцина. Не менш важливою є і вакцинація від інших інфекційних хвороб. Бажаючі завжди можуть звернутися до свого сімейного лікаря та провести щеплення.

Зустріч була діалоговою та інформаційно насиченою. Гості відповіли на запитання присутніх та залишили свої контакти для координації подальшої роботи в  рамках проєкту.