День Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Куликівській громаді

  • 841

Фото без опису

За останні  два роки Куликівська громада вибудувала активну співпрацю з міжнародними донорськими організаціями, програмами і фондами та здобула позитивну грантову репутацію. З окремими донорами це була співпраця  в рамках одного проєкту або в рамках отримання допомоги з відбудови. Але найбільш ефективним, як показав досвід, є довгострокове і системне співробітництво. Особливе місце серед партнерів громади посідає Програма «U-LEAD з Європою». Це програма співпраці України,  ЄС та окремих держав-учасниць, яка має на меті допомогти Україні вибудувати ефективну систему  управління саме через підтримку та розвиток місцевого самоврядування. Програма «U-LEAD з Європою» стояла у витоків впровадження реформи децентралізації влади та допомагала новоствореним громадам робити перші кроки. 

1 грудня до Куликівки завітали представниці Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» - керівниця регіонального офісу Ірина Кудрик, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Людмила Чабак та адміністративна фахівчиня офісу Наталія Зайцева.

У селищній раді відбулася двогодинна діалогова зустріч з керівництвом та проєктною командою громади – керівниками та спеціалістами структурних підрозділів та комунальних установ, які сьогодні задіяні в роботі з написання та захисту грантових проєктів.

Куликівський селищний голова Юлія Постернак,  відкриваючи зустріч наголосила, що Куликівська громада має вже чотирирічну історію співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою». Першим спільним проєктом була модернізація Центру надання адміністративних послуг селищної ради у 2019 році. У 2021  спільно реалізували ще один проєкт -  створення сучасного бібліотечного коворкінг-центру. Обидва проєкти стали успішними. І ЦНАП,  і коворкінг-центр сьогодні є місцями громадської активності. З початку повномасштабного вторгнення саме за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» у партнерстві з програмою GIZ громада отримала чимало необхідної технічної допомоги  для усіх галузей, що зміцнило її  та допомогло вистояти в надзвичайних умовах. Це комунальна техніка, генератори, технічний інвентар, медичне обладнання, мобільний офіс для ЦНАПу та багато іншого.  Сьогодні співпраця  продовжується ще у двох проєктах. Дійсно Програма «U-LEAD з Європою» є мотиватором до розвитку і надійним партнером громади.

Керівниця регіонального офісу Ірина Кудрик презентувала завдання  програми, тематику заходів та навчальних програм у цьому році та на наступний рік, розповіла про успішно реалізовані проєкти в громадах Чернігівщини.  Людмила Чабак та Наталія Зайцева розповіли про конкретні проєкти та можливі напрямки подальшої секторальної співпраці в рамках програми. Ірина Кудрик наголосила, що у наступному році  для місцевих громад відкриються ще більші можливості для залучення грантових коштів та міжмуніципального співробітництва з європейськими громадами. Найактивніші громади матимуть більше шансів залучити кошти на свій розвиток. Для цього необхідно вміти грамотно працювати в проєктах. Тому регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» на наступний рік запланував цілий ряд навчальних програм для фахівців громад у різних галузях.

Фахівці  громади озвучили свої бачення і побажання щодо можливих спільних проєктів і напрямків подальшої співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою».

Після зустрічі в селищній раді гості відвідали ЦНАП, коворкінг-центр та Куликівський ліцей. Відмітили, що видимі результати вже реалізованих проєктів мотивують на ще активнішу співпрацю з Куликівською громадою в майбутньому.