Ветерани спорту створюють свою громадську організацію

  • 1624

Фото без опису

27 січня у коворкінг-центрі Куликівської публічної бібліотеки відбулася цікава зустріч. Селищний голова Юлія Постернак запросила ветеранів спорту Куликівщини  "на діалог за кавою".  На зустрічі були присутні і діючі спортсмени та посадовці селищної ради.

Юлія Постернак повідомила ветеранам про те, що селищна рада підтримала ініціативу тренерів ДЮСШ про проведення заходу із вшанування спортсменів громади. Наразі  триває підготовка до нього. Користуючись нагодою голова громади запросила  ветеранів на цей захід, який планується у першій декаді лютого. Особливо важливим він буде для  вихованців ДЮСШ та спортсменів-ліцеїстів, які мають досягнення у спорті за минулий рік. Визнання та відзначення на рівні громади, напутні слова та знайомство з ветеранами спорту, які свого часу здобували спортивну славу Куликівщині, стануть хорошою мотивацією для розвитку  та юних спортсменів. 

Селищний голова також попросила ветеранів спорту допомогти бібліотеці зібрати і сформувати  велику краєзнавчу теку історії спорту Куликівщини. Ці матеріали стануть важливою складовою у вихованні майбутніх чемпіонів на прикладі спортивних досягнень земляків та можуть використовуватися для уроків краєзнавства, майбутніх спортивних турнірів, виставок тощо.

Зустріч була дуже емоційною і жвавою. Ветерани спорту підтримали ідеї проведення заходу із вшанування спортсменів та  створення теки історії спорту Куликівщини. Багато згадували із свого досвіду, генерували чимало цікавих ідей щодо розвитку спорту сьогодні.

В умовах воєнного стану, зрозуміло, неможливе повноцінне функціонування дорослого спорту. Чимало спортсменів захищають державу у лавах ЗСУ. Організувати чемпіонати з командних видів спорту (футбол, волейбол) неможливо. Крім того, зменшення чисельності населення у громаді, в тому числі і дітей, через зниження народжуваності та міграцію також ускладнює розвиток командних видів спорту, проведення чемпіонатів.  Але спорт у громаді має жити і розвиватися, зважаючи на умови сьогодення. Дуже важливо не загубити і продовжити спортивні традиції  громади.

У обговорення прозвучали пропозиції організовувати дорослі та дитячі спортивні турніри пам’яті загиблих земляків, померлих спортсменів, які мали вагомі досягнення свого часу, щоб увічнити їх імена. Проводити благодійні товариські турніри на підтримку ЗСУ. 

Якщо окремі села не зможуть зібрати команди можна виставляти на турніри збірні команди ветеранів з двох-трьох сіл. 

Варто розвивати нові види спорту, крім традиційних для громади. Доречно повернути забуті, такі як легка атлетика, лижі, хокей та ін.

Для дитячого спорту важливо повернути конкуренцію, системність, мотивацію, визнання досягнень, приклади земляків та відомих українських і світових зірок. Проводити більше естафет. Варто популяризувати сімейний спорт, залучати якомога більше дорослих  до фізичної активності.

Щодо збереження історії спорту звучали ідеї видання книжок та брошур.

Пандемія ковіду, війна, інформатизація (комп’ютери, телефони, інтернет, соцмережі) - усі ці фактори негативно вплинули на фізичне і ментальне здоров’я дітей та дорослих. Тому ще більше важливо  відродити активне спортивне життя громади. Це може стати хорошою реабілітацією і для ветеранів, які повернуться після перемоги.

Юлія Постернак подякувала ветеранам за активність, небайдужість та цікаві ідеї, обіцяла підтримку в усіх починаннях і закликала не втрачати комунікації.

Для того щоб усі ідеї та пропозиції легше втілити в життя, працювати систематично, не втрачати комунікації між собою, з молодшим поколінням та владою ветерани спорту оголосили про бажання створити громадську організацію (Асоціацію) ветеранів спорту Куликівщини. На посаду голови організації запропонували Валерія Корявця, секретаря ГО  - з молодшого покоління спортсменів  Віктора Герасименка.  Активні комунікації планують розвивати ветерани і з ГО ВФСТ "Колос" (Андрій Почкай).

Своїми ідеями на зустрічі ділилися Анатолій Ревко, Михайло Семидолін, Валерій Корявець, Анатолій Комісаренко, Ілля Коробко, Сергій Шемендюк, Олександр Ярошенко, Анатолій Трутень, Микола Чава, Віталій Бугай, Анатолій Лукашенко. Ці люди свого часу творили історію спорту Куликівщини, окремі  працюють у галузі і нині або є аматорами. Маючи великий досвід і фанатичну відданість спорту вони щиро прагнуть зберегти і примножити спортивні традиції Куликівської громади!