Співпраця громади з U-LEAD з Європою. Успіхи та перспективи

  • 852

Фото без опису

Куликівська громада завжди охоче приймає гостей, ділиться власним досвідом співпраці з міжнародними донорськими організаціями та програмами так само й відкрита до змін та запозичення кращих практик, навчання та моніторингу з боку донорів.

 

2 квітня  приймали у громаді представників програми U-LEAD з Європою, з якою громада співпрацює від самого створення та яка є одним з найсистемніших партнерів громади.

За рекомендацією  та у супроводі керівниці регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» в Чернігівській області Ірини Кудрик пан Філіп Боттерн, експерт з моніторингу з боку Міністерства закордонних справ Данії, який  перебуває в Україні з моніторинговою місією та здійснює дослідження ефективності другої фази U-LEAD  з Європою, відвідав саме Куликівську громаду. Пана Боттерна  супроводжували також старший радник Директорату Програми «U-LEAD з Європою» Ілля Толстов  та Олена Калініна, перекладачка програми «U-LEAD з Європою».

У селищній раді відбулася зустріч із селищним головою Юлією Постернак, на якій обговорили ефективність співпраці U-LEAD з територіальними громадами Чернігівської області, зокрема, з Куликівською громадою, вплив повномасштабного вторгнення на стан та розвиток громади.

 

Цікавими та пізнавальними для гостей були продемонстровані селищним головою презентації про громаду, про життя у період бойових дій, про досвід співпраці з програмою «U-LEAD з Європою», успішно реалізовані проєкти, сьогоднішню співпрацю. Пан Боттерн продемонстрував обізнаність з процесами трансформації місцевого самоврядування в Україні, цікавився як саме реформи відбуваються у громаді, зокрема у галузі освіти. Чи ефективно себе показала фінансова автономія закладів, як на розвитку громаді позначилися втрата військового ПДФО,   чи  достатньо компенсують економічні втрати, пов’язані з війною,  грантові кошти. Ці та інші теми цікавили експерта. Юлія Постернак  відверто розповіла не лише про здобутки і успішні проєкти, а й про проблеми та виклики, які стоять перед громадою.

 

Після зустрічі відвідали ЦНАП,  модернізація якого стала можливою саме завдяки співпраці з U-LEAD з Європою. Пан Боттерн цікавився кількістю відвідувачів ЦНАПу, чи користуються жителі громади послугам онлайн, як надаються послуги маломобільним громадянам. Данський експерт був приємно вражений  тим, що ЦНАП надає паспортні послуги та послуги на дому з мобільними кейсами, особисто перевірив електронну чергу.

 

У Куликівському ліцеї оглянули медіатеку та клас безпеки, збудовані завдяки грантовим проєктам. Для того, щоб наочно оцінити роботу громади у її прагненні до розвитку та ефективність змін, що відбулися, гостям показали не лише кращі практики, а й проблеми, над якими працюватимуть. Укриття, спортивний зал, предметні кабінети, класні кімнати, коридори. Ще багато проєктів, які потребують ефективної роботи команди, залучення грантових коштів,  активної співпраці з донорськими організаціями та програмами.  

 

На завершення візиту Юлія Постернак подякувала програмі U-LEAD з Європою за системну підтримку, за мотивацію до змін, за те, що у найтяжчий період партнери підтримали саме технічною допомогою (технікою, генераторами, медичним обладнанням), за те, що сьогодні навчають як рухатися далі, як ефективно упроваджувати реформи,  працювати у проєктах, триматися на плаву в умовах війни.

 

Пан Боттерн у свою чергу подякував за цікаве та пізнавальне спілкування і запевнив, що партнери будуть поруч з Україною у її боротьбі до перемоги та поступу до Євроспільноти.