Громада розпочинає довготривалу програму співробітництва з Міжнародною організацією з міграції

  • 380

Фото без опису

Куликівська громада розпочинає довготривалу програму співробітництва ще з однією потужною міжнародною донорською організацією! 

26 квітня до громади завітали представники Міжнародної організації з питань міграції (МОМ).  Під час зустрічі з першим заступником селищного голови Тетяною Сосімович та командою фахіців громади представники МОМ презентували новий проєкт міжнародної допомоги, який буде реалізовуватися У Чернігівській, Сумській та Київській областях.

Куликівську громаду у числі лише 4-х громад (крім нас, лише міські громади - Ніжинська, Прилуцька, Чернігівська) Чернігівської області відібрано до участі у проєкті. Тож наш досвід роботи у проєктах та успішна грантова історія уже працюють на нас!

Довідково: Проєкт спрямований на забезпечення економічної та соціальної стійкості громад, зокрема - економічну  та соціальну інтеграцію  внутрішньо переміщених осіб, постраждалих від воєнного конфлікту.  Фінансується Урядом Німеччини. 

Основними напрямками реалізації проекту є підтримка та відновлення об’єктів критичної інфраструктури, матеріальна та консультаційна підтримка малого та мікробізнесу через грантові проєкти, професійне навчання та професійна орієнтація осіб з метою забезпечення потреби громад  у найбільш затребуваних спеціалістах. 

Загальний бюджет проекту становить 20 млн. євро. (на три області). У межах фінансування будуть виділені гранти 150 суб’єктам мікробізнесу по 7000 євро, 90 суб’єктам малого бізнесу по 20000 євро, 45 стартапам по 15000 євро. (на три області!!!).

Крім цього 500 осіб отримають ваучери на освітні/професійні курси підвищення кваліфікації, 300 підприємств отримають консультаційні послуги.

Також буде підтримано діяльність 1 кластеру  в кожній області для стимулювання експорту, підвищення конкурентоспроможності своєї продукції, зменшення операційних та економічних витрат, сприяння економічному розвитку області.

У кожній територіальній громаді-учасниці проєкту буде відремонтовано по 2 об’єкти критичної інфраструктури.

МОМ створюватиме нові соціально-економічні хаби (в області)  і субхаби( у громадах) та розширюватиме спроможності вже існуючих хабів. Працівники хабів і субхабів пройдуть навчання та отримають фінансову підтримку для надання послуг із підтримки соціально-економічної стійкості громад та інтеграції ВПО, включно з програмами наставництва, тематичними семінарами для місцевих підприємців та послугами з підтримки психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Представники МОМ, користуючись нагодою, побували у Куликівському ліцеї та бібліотечному коворкінг- центрі, де змогли наочно оцінити результати уже реалізованих громадою проєктів у співпраці з іншими донорськими організаціями. 

За результатами зустрічі домовилися тримати постійну комунікацію та докласти максимум зусиль для успішної реалізації проєкту! 

  • Підтримка і розвиток малого та мікробізнесу у громаді.
  • Професійне навчання затребуваних спеціалістів.
  • Підтримка ВПО.
  • Відновлення/будівництво об’єктів критичної інфраструктури. 
  • Створення Ради розвитку громад та соціально-економічних хабів.

 

Усі напрямки важливі для сьогодення і майбутнього громади! 

Дякуємо МОМ за довіру!