Нові можливості для соціально-економічного розвитку: у громаді презентували дворічний проєкт співпраці з МОМ

  • 430

Фото без опису

30 травня у селищній раді команда МОМ (Міжнародної організації з міграції)  - потужного міжнародного донора  презентувала представникам бізнесу та громадськості Куликівщини новий проєкт міжнародної допомоги, який буде реалізовуватися у громаді до грудня 2026 року. 

Куликівську громаду у числі лише 4-х громад (крім нас, лише міські громади - Ніжинська, Прилуцька, Чернігівська) Чернігівської області відібрано до участі у проєкті. Це велика довіра партнерів і хороші можливості для соціально-економічного розвитку громади. 

Представники МОМ розповіли про усі напрямки проєкту, відповіли на запитання авдиторії, анонсували план дій і заходів,  кроки і терміни, за якими рухатиметься проєкт у громаді. 

Довідково: Проєкт спрямований на забезпечення економічної та соціальної стійкості громад, зокрема - економічну  та соціальну інтеграцію  внутрішньо переміщених осіб, постраждалих від воєнного конфлікту.  Фінансується Урядом Німеччини. 

Основними напрямками реалізації проекту є підтримка та відновлення об’єктів соціально-економічної інфраструктури, матеріальна та консультаційна підтримка малого та мікробізнесу через грантові проєкти, професійне навчання та професійна орієнтація осіб з метою забезпечення потреби громад  у найбільш затребуваних спеціалістах. 

Загальний бюджет проекту становить 20 млн. євро. (на три області). У межах фінансування будуть виділені гранти 150 суб’єктам мікробізнесу по 7000 євро, 90 суб’єктам малого бізнесу по 20000 євро, 45 стартапам по 15000 євро. (на три області!!!).

Крім цього 500 осіб отримають ваучери на освітні/професійні курси підвищення кваліфікації, 300 підприємств отримають консультаційні послуги.

У громаді буде відремонтовано 2 об’єкти соціально-економічної  інфраструктури.

Буде створено Раду розвитку громади,  відремонтовано приміщення (соціально-економічний хаб), яке стане сучасним простором для спілкування, зустрічей, навчання, обміну ідеями підприємців, потенційних підприємців, активних громадян, які прагнуть працювати тут та розвивати громаду. 

При грантуванні переваги будуть віддаватися ВПО, жінкам, молоді, які прагнуть розпочати власну справу. 

Усі ці етапи проєкту, план співпраці громади і донорської організації представники МОМ обговорили також на зустрічі із селищним головою Юлією Постернак. 

Попереду два з половиною роки великої та цікавої співпрацї, результатом якої має стати розвиток підприємництва і власне економіки громади.