Забруднення водойм, лептоспіроз, пожежі в екосистемах

  • 421

Фото без опису

На черговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося 04 вересня у селищній раді під головуванням селищного голови Юлії Постернак, обговорили наступні питання порядку денного:

  • Про забруднення річки Десна невідомими речовинами та мінімізацію наслідків забруднення.
  • Щодо профілактики інфекційних захворювань на лептоспіроз серед населення Куликівської селищної територіальної громади.
  • Щодо організації роботи  пунктів незламності у Куликівській громаді для забезпечення життєдіяльності населення у випадку тривалої відсутності електроенергії.
  • Щодо попередження пожеж в екосистемах в умовах пожежонебезпечного періоду.

З першого питання заслухали інформацію старост Кладьківського, Салтиково-Дівицького, Ковчинського та Виблівського старостинських округів щодо ситуації на річці Десна на сьогодні. На водних об’єктах в місцях відпочинку встановлені інформаційні таблички про заборону купання та використання води для господарських потреб. Заслухали також інформацію представників служб щодо проведених заходів з мінімізації ризиків забруднення для населення, зокрема щодо моніорингу якості води. 

Рішенням комісії доручили старостам старостинських округів через усі можливі канали комунікації регулярно доносити до населення інформацію про заборону купання, вилову риби в річці Десна, використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби, опрацювати питання щодо використання худобомогильників  для утилізації мертвої риби, проводити щоденний моніторинг берегової зони річки Десна та повідомляти невідкладно селищну раду у разі виявлення великої кількості мертвої риби.

Другий небезпечний фактор окрім забруднення водойм – лептоспіроз, який шириться територією області і громади зокрема.

За  результатами обговорення вирішили: закладам охорони здоров’я здійснити заходи щодо посилення епідеміологічного нагляду за станом здоров’я населення, особливо груп ризику. Куликівському відділенню Чернігівського МРВ ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно зі старостами старостинських округів провести дератизаційні заходи та інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо профілактики лептоспірозу та інших інфекційних захворювань серед населення в населених пунктах де спостерігається підвищення рівня захворюваності (с Жуківка, с. Вершинова Муравійка).

Крім того, затвердили перелік пунктів  незламності, графік роботи та алгоритм їх розгортання і функціонування на території Куликівської селищної територіальної громади.

Сезон збору урожаю у сільгосппідприємствах, приватних господарствах та суха спекотна погода стали передумовами для зростання кількості пожеж в екосистемах. Досі не викорінена у населення ганебна практика спалювання рештків городини та сухої трави. Обговоривши інформацію з цього питання комісія  доручила відповідним службам вживати заходів з профілактики пожеж та вести активну інформаційну кампанію серед населення щодо недопущення спалювання сухої рослинності та сміття.

 

 

 

Інші новини/news

Всі новини/news