Служба зайнятості: особливості обслуговування в період карантину

  • 870

Фото без опису

Нові реалії змусили змінити  підходи служби зайнятості в обслуговуванні як шукачів роботи, так і роботодавців. Наразі всі структурні підрозділи Чернігівської обласної служби зайнятості працюють у штатному режимі, але послуги клієнтам надають дистанційно. Про зміни, які відбулися в роботі Куликівської районної філії розповіла директор Галина Кравченко.

- Одразу після запровадження карантину всі центри зайнятості призупинили особистий прийом громадян. Обслуговування  безробітних  та роботодавців проводиться з використанням дистанційних форм комунікації.

При вході районної філій розміщено оголошення про тимчасовий порядок роботи установи, адреси електронної пошти філії та обласного центру зайнятості, номер телефону чергового фахівця філії, номер телефону «гарячої лінії».

Щоб зареєструватись у службі зайнятості, достатньо лише подати дві заповнені заяви – про надання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю.

Заяви подаються двома способами: на електронну пошту районної філії або в паперовому вигляді через скриньку для кореспонденції, яка розміщена при вході в приміщення установи. Біля скриньки знаходяться роздруковані вже заяви та зразки їх заповнення. Для заповнення заяв  знадобляться  паспортні дані особи, яка звернулася до філії для реєстрації  , номер ідентифікаційного коду, дані про освіту та попередню трудову діяльність.

Після реєстрації документів фахівець служби зайнятості в той же день зв’язується з клієнтом для підтвердження та уточнення потрібної інформації і надання потрібних консультацій, зокрема подання протягом 10 днів довідки банку про відкриття рахунку для перерахування коштів.

Після закінчення карантину безробітному потрібно протягом 10 робочих днів відвідати районну філію та надати оригінали документів.

Як фахівці філії спілкуються з клієнтами, які вже зареєстровані як безробітні? Чи потрібно їм відвідувати районну філію?

- Тим, хто отримав статус безробітного до введення карантину, не треба відвідувати філію доки карантин не припиниться. Фахівці філії вже зателефонували своїм клієнтам і повідомили їм про це. Консультації та відповіді на запитання шукачі роботи можуть отримувати в телефонному режимі або через електронну пошту.

Яка нині ситуація з виплатою допомоги по безробіттю?

- На період карантину допомога призначається з першого дня після реєстрації та призначення статусу безробітного.

Підвищено мінімальний розмір допомоги по безробіттю, але не всім

Прийнято рішення про підвищення мінімального розміру допомоги на випадок безробіття для певних категорій громадян. Підвищення стосується:

- громадян, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної мають страховий стаж менше 6 місяців або звільнені з останнього місця роботи з окремих підстав Кодексу законів про працю;

- молоді, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і яка потребує сприяння в працевлаштуванні на перше робоче місце;

- внутрішньо переміщених осіб, які не мають документів, потрібних для надання статусу безробітного.

Таким особам збільшено розмір виплати з 650 грн. до 1000 грн. на місяць на період карантину та додаткового протягом 1 місяця після його завершення.

Застрахованим особам, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної мають страховий стаж більше 6 місяців розмір допомоги по безробіттю залежить від страхового стажу та тривалості безробіття. Для  цієї категорії громадян розмір мінімальної виплати допомоги по безробіттю становить з 01.03.2020 року 1800 грн., а максимальний не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого чинним законодавством. З 01.12.2019 року він становить 2102 грн.

Чи спостерігається збільшення кількості людей, які звертаються до районної філії?

- За період дії карантину  станом на 15.04.2020 року  звернулося 32 особи. Половина з них звільнені з підприємств, які територіально знаходяться за межами району. Це переважно працівника торгівлі та сфери послуг.