Працюйте легально – це захистить ваші права

  • 658

Фото без опису

Для працівників, які вже працюють, та для тих, які мають намір влаштуватися на роботу, важливо розуміти способи виплати і розміри заробітної плати та їх вплив на соціальне та пенсійне забезпечення, адже офіційне працевлаштування — це певна гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника..

На сьогоднішній день широко поширене таке явище, як використання найманої праці громадян без оформлення з ними трудових відносин. Ті громадяни, яких влаштовує неофіційна робота і зарплата в конвертах, не завжди усвідомлюють глибину небезпеки, яка чекає їх. Множачи доходи роботодавця, погоджуючись працювати без відповідного оформлення трудових відносин шляхом укладання трудового договору з роботодавцем, добровільно в розквіті сил стають соціально-незахищеними, позбавляючи себе права на:

  • заробітну плату в розмірі не нижче мінімальної;
  • робочий тиждень тривалістю не більше 40 годин;
  • гідну пенсію в старості;
  • оплачувану відпустку та грошову компенсацію за невикористані дні відпустки;
  • доплати за роботу в нічний час, наднормативну роботу і за роботу у святкові дні;
  • вихідну допомогу при звільненні у зв'язку зі скороченням штатів, з реорганізацією або ліквідацією суб'єкта господарської діяльності;
  • допомогу з тимчасової непрацездатності в разі хвороби і на грошову компенсацію втраченого здоров'я і працездатності в разі каліцтва.

Крім того, необхідно відзначити, що жінки, які працюють нелегально, втрачають повноцінну допомогу по вагітності та пологах, а також оплачувану відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Керівники підприємств, де неофіційно використовується робоча сила, також ризикують: контролюючі органи можуть накласти на них штрафні санкції за порушення норм трудового законодавства та отримання тіньових доходів.

Важливо, що в основному обіцяна висока зарплата виплачується в значно меншому розмірі або взагалі не надається, а в критичних ситуаціях - у разі хвороби, нещасного випадку на виробництві - людина наодинці залишиться зі своїми проблемами, не зможе навіть звернутися до суду за належними їй виплатами, оскільки трудові відносини не були зафіксовані. Тому не варто спокушатися на тіньові заробітки, а дбати про матеріальне забезпечення в старості ще в працездатному віці.