«Служба зайнятості сьогодні – це сучасний формат, сервіси та можливості для клієнтів»

  • 405

- У першу неділю листопада приймають вітання з нагоди професійного свята працівники соціальної сфери. До їх когорти належать і фахівці служби зайнятості, які надають допомогу та підтримку громадянам у разі втрати роботи. Тож з якими здобутками зустрічає професійне свято колектив Куликівської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості? Про це наша розмова з заступником директора філії Антоніною Кравченко.

- Якщо говорити мовою статистики, то лише в цьому році послугами служби зайнятості скористалися 660 громадян. Саме стільки наших земляків мали статус безробітного, отримували послуги служби зайнятості та матеріальне забезпечення на випадок безробіття. Майже кожного другого з них охоплено активними заходами сприяння зайнятості. Відтак маємо 205 працевлаштованих за сприяння служби зайнятості, 47 скерованих на професійне навчання, 73 залучених до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Нині служба зайнятості - активний посередник на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи. Вона на безоплатній основі надає послуги із сприяння працевлаштуванню та підбору персоналу. Сьогодні це сервісна установа сучасного формату, яка пропонує нові можливості для клієнтів.

- Тож які це можливості?

Перш за все, хочу зауважити, що усі структурні підрозділи державної служби зайнятості працюють за єдиною, перевіреною роками та відпрацьованою до дрібниць технологією. Наші клієнти, незалежно від місця проживання, можуть звернутися до будь-якого з них та отримати всі передбачені законодавством послуги. У нас створено уніфіковану в межах країни базу вакансій, яка оновлюється щодня та дає змогу розширити зону пошуку роботи за межі області.

Для підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці служба зайнятості пропонує низку освітніх можливостей для дорослого населення – безкоштовно і в стислі терміни можна здобути затребувану на ринку праці професію чи підвищити кваліфікацію. У системі  державної служби зайнятості діють 11 центрів професійно-технічної освіти, які здійснюють професійну підготовку за 95 ліцензованими робітничими професіями. 

Аби стати затребуваними, громадяни старше 45 років можуть отримати ваучер на навчання. Крім того, існує можливість підтвердити результати неформального професійного навчання.

Шукати роботу та будувати кар’єру нашим клієнтам сьогодні допомагають кар’єрні радники, які забезпечують їх індивідуальний супровід на шляху до працевлаштування. На допомогу роботодавцям створено інститут консультанта роботодавця.

Служба зайнятості демонструє сучасний підхід у підборі кадрів, працюючи на засадах рекрутингу, тобто на повному ринку праці. З метою оперативного підбору кадрів створено інтерактивні карти вакансій, доступні всім користувачам мережі Інтернет; діють й інші корисні для шукачів роботи та роботодавців онлайнсервіси.  

- Хотілося б більш детально почути про можливості щодо роботи в онлайнрежимі, оскільки наразі це досить актуально.

На порталі державної служби зайнятості для наших клієнтів створено цілу низку зручних електронних сервісів, якими можна скористатися, не виходячи з дому. Зокрема, у вільному доступі не лише оперативна база вакансій, а й база резюме шукачів роботи. 

Сьогодні людина, яка планує звернутися за допомогою до служби зайнятості, може записатися на первинний прийом до фахівця, скориставшись сервісом із онлайнреєстрації.  Роботодавці та безробітні можуть створити електронні кабінети. 

Дистанційно можна отримати й профорієнтаційні послуги, скориставшись онлайнплатформою з профорієнтації та розвитку кар’єри. Зручний сервіс з онлайнтестування допоможе пройти комплексну профдіагностику та оцінити власний потенціал, аби усвідомлено обрати майбутню професію та розробити стратегію кар’єрного зростання.

А для всіх, хто прагне опанувати нові знання та розвивати власні компетенції, функціонує освітній портал державної служби зайнятості, який пропонує онлайнкурси, вебінари, дистанційні навчальні програми та безліч іншої корисної для пошуку роботи та працівників інформації. 

- А чи можна сьогодні зареєструватися у службі зайнятості онлайн?

Так, це можна зробити на сайті державних послуг «Дія». Для цього необхідно обрати послугу «Допомога по безробіттю», виконати кілька простих кроків для реєстрації і наші фахівці допоможуть вам із пошуком роботи. А з мобільним застосунком «Дія» ви можете у службі зайнятості користуватися своїми е-документами. 

Отож, курс, яким зараз прямує державна служба зайнятості, націлений на модернізацію та осучаснення послуг, цифровізацію всіх процесів та отримання послуг в онлайнрежимі.