Цифрові навички: як і для чого їх розвивати?

  • 526

Розвиток цифрового середовища та глобальної мережі охоплює практично всі сфери економіки і, без сумніву, впливає не лише на розвиток ринку праці, співвідношення на ньому вікових груп, сфер діяльності, а й вимагає від працівників нових знань і компетенцій.

Ми живемо в період, коли досягнення в області штучного інтелекту й автоматизації робочих процесів швидко прогресують, руйнуючи усталені ролі та професії. На основі вивчення потреб ринку праці були визначені найбільш затребувані фахівці та сформований список десятьох професій, необхідних сучасній економіці. А це – розробник програмного забезпечення, торговий представник, project manager, ІТ-адміністратор, менеджер по роботі з клієнтами, digital маркетолог, співробітник служби підтримки, аналітик даних, фінансовий аналітик і графічний дизайнер.

Підвищення цифрової грамотності – зовсім не новомодна тенденція; це життєво необхідний процес, який буде тривати й в майбутньому. Недавнє дослідження компанії Microsoft, присвячене штучному інтелекту і цифровим навичкам, засвідчило: 96% співробітників в Центральній і Східній Європі стверджують, що дуже зацікавлені в програмах підвищення цифрової грамотності, щоб залишатися успішними в столітті передових технологій. Тому представникам покоління Z обов’язково вже зараз вчитися шукати, фільтрувати, систематизувати потрібну інформацію, а також оцінювати та аналізувати велику кількість даних.

Що ж включають цифрові навички?.Вони діляться на інформаційні та комунікаційні, а також навички розв’язання життєвих проблем та створення цифрового контенту.  Зокрема, це – вміння шукати потрібну інформацію у всемережжі, у тому числі на YouTube-каналі, використовувати всі ймовірні способи комунікації: соцмережі, месенджери, застосунки, створювати цифрові проєкти, фото- і відеопрограми, а також володіти методами онлайн-безпеки.

Багато цікавих матеріалів з питань цифрових компетенцій розміщено на порталі «Дія. Цифрова освіта» (https://osvita.diia.gov.ua/). Тут можна не лише перевірити рівень власної компетенції, а й в режимі онлайн опанувати нові знання й отримати відповідний сертифікат. Таке підтвердження високого рівня цифрової грамотності підсилить резюме пошуковця місця праці та підвищить шанси на працевлаштування.

До слова, увага до цифрових навичок є основною частиною сучасного навчання, у тому числі й того, що проводиться у центрах профтехосвіти державної служби зайнятості. Адже додаткові знання та навички у сфері цифровізації необхідні для задоволення сьогоднішніх і майбутніх вимог бізнесу до якості робочої сили.

Дія. Цифрова Освіта.