Цифрові навички: як і для чого їх розвивати?

  • 547

Фото без опису

Розвиток цифрового середовища та глобальної мережі охоплює практично всі сфери економіки і, без сумніву, впливає не лише на розвиток ринку праці, співвідношення на ньому вікових груп, сфер діяльності, а й вимагає від працівників нових знань і компетенцій.

Ми живемо в період, коли досягнення в області штучного інтелекту й автоматизації робочих процесів швидко прогресують, руйнуючи усталені ролі та професії. На основі вивчення потреб ринку праці були визначені найбільш затребувані фахівці та сформований список десятьох професій, необхідних сучасній економіці. А це – розробник програмного забезпечення, торговий представник, project manager, ІТ-адміністратор, менеджер по роботі з клієнтами, digital маркетолог, співробітник служби підтримки, аналітик даних, фінансовий аналітик і графічний дизайнер.

Підвищення цифрової грамотності – зовсім не новомодна тенденція; це життєво необхідний процес, який буде тривати й в майбутньому. Недавнє дослідження компанії Microsoft, присвячене штучному інтелекту і цифровим навичкам, засвідчило: 96% співробітників в Центральній і Східній Європі стверджують, що дуже зацікавлені в програмах підвищення цифрової грамотності, щоб залишатися успішними в столітті передових технологій. Тому представникам покоління Z обов’язково вже зараз вчитися шукати, фільтрувати, систематизувати потрібну інформацію, а також оцінювати та аналізувати велику кількість даних.

Що ж включають цифрові навички?.Вони діляться на інформаційні та комунікаційні, а також навички розв’язання життєвих проблем та створення цифрового контенту.  Зокрема, це – вміння шукати потрібну інформацію у всемережжі, у тому числі на YouTube-каналі, використовувати всі ймовірні способи комунікації: соцмережі, месенджери, застосунки, створювати цифрові проєкти, фото- і відеопрограми, а також володіти методами онлайн-безпеки.

Багато цікавих матеріалів з питань цифрових компетенцій розміщено на порталі «Дія. Цифрова освіта» (https://osvita.diia.gov.ua/). Тут можна не лише перевірити рівень власної компетенції, а й в режимі онлайн опанувати нові знання й отримати відповідний сертифікат. Таке підтвердження високого рівня цифрової грамотності підсилить резюме пошуковця місця праці та підвищить шанси на працевлаштування.

До слова, увага до цифрових навичок є основною частиною сучасного навчання, у тому числі й того, що проводиться у центрах профтехосвіти державної служби зайнятості. Адже додаткові знання та навички у сфері цифровізації необхідні для задоволення сьогоднішніх і майбутніх вимог бізнесу до якості робочої сили.

Дія. Цифрова Освіта.