Звіт за результатами оцінки потреб Куликівської селищної територіальної громади

  • 1284

Фото без опису

 

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 № 28 «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах» та з метою виявлення та аналізу потреб громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначення пріоритетів щодо надання соціальних послуг розпорядженням селищного голови від 27.02.2023 № 24 «Про створення робочої групи з питань визначення потреб населення Куликівської територіальної громади у соціальних послугах»  створено робочу групу щодо визначення потреб населення у соціальних послугах.

 

Для удосконалення процесу визначення потреб населення у соціальних послугах протягом січня-лютого 2023 року проведено соціологічне опитування шляхом анкетування мешканців громади. Основною метою оцінки є визначення соціальних груп в громаді, що потребують соціальних послуг і соціальних послуг для надання в ТГ, та розробка рекомендацій щодо шляхів розвитку та удосконалення надання соціальних послуг.  

При формуванні показників потреби населення Куликівської територіальної громади у соціальних послугах враховані дані Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Центру соціальних служб, закладів охорони здоров’я, відділу освіти, відповіді на анкети. 

Статистика соціальних груп

Соціальна група

Кількість, чол.

  1. пенсіонери

5500

  1. особи похилого віку (за 80)

1639

  1. особи з інвалідністю

449

  1. діти

1787

  1. діти з інвалідністю

60

  1. бездоглядні діти

0

  1. діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування

56

  1. діти під опікою/піклуванням

36

  1. діти, які перебувають у складних життєвих обставинах

43

  1. сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах (з дітьми)

21

  1. особи, які відбували покарання (у т. ч. у місцях позбавлення волі, без позбавлення волі, які відбули покарання)

35

  1. внутрішньо переміщені особи

6190

  1. особи, які постраждали від домашнього насильства

10

  1. бездомні особи

0

  1. особи, які постраждали від торгівлі людьми

0

  1. багатодітні сім'ї

65

  1. Ліквідатори ЧАЕС

116

  1. ветерани Другої світової війни

108

  1. ветерани АТО

157

  1. Діти, які перебувають в інтернатних установах

14

          

 В громаді  відповідно до «Закону про соціальні послуги» діють дві  установи, які надають соціальні послуги: Центр соціальних служб Куликівської селищної ради  та Територіальний  центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)». Недержавні надавачі соціальних послуг на території селищної ради відсутні.

 

Основними завданнями Центру соціальних служб Куликівської селищної ради є проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб та сімей з дітьми та надання їм комплексу соціальних послуг відповідно до їх потреб з метою подолання складних життєвих обставин та мінімізації негативних наслідків таких обставин. Фахівцями Центру ведеться облік сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Його метою є удосконалення соціальної роботи з сім’ями даної категорії, соціально-правовий захист дітей, підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.      

 

На обліку Центру соціальних служб Куликівської селищної ради протягом 2022 року знаходилось 250 сімей, в яких виховувалось  419 дітей,  що опинились в складних життєвих обставинах, 61 сім’ю знято з обліку як таких, що подолали або мінімізували складні життєві обставини. У 2022 році до ЦСС надійшли повідомлення про 44 родини,  у яких наявні складні життєві обставини або існує реальна загроза їх виникнення. У всіх цих сім’ях здійснено оцінювання потреб, за результатами якого прийнято 31 рішення сектором соціального захисту населення Куликівської селищної ради про надання соціальних послуг. Соціальними послугами фахівців Центру у 2022 році охоплено 326 сімей, у яких виховується 533 дитини.  Здійснено 147 виїздів фахівців ЦСС, обстежено умови проживання 219 сімей.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання  соціальних послуг)  має відділення  соціальної допомоги вдома, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги. В територіальному центрі працює  45  осіб, з них –30 соціальних робітників.

Основним завданням Територіального центру є постійна робота по виявленню громадян похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період встановлення їм групи інвалідності, але не більше як чотири місяці), громадян, які перебувають у складній  життєвій ситуації, які нездатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги та надання різних видів послуг.

Територіальним центром протягом 2022 року обслуговувалось 1916 осіб, з них 739 особа отримувала соціальну послугу «догляд вдома», 28 – перебували у стаціонарному відділенні для постійного перебування одиноких непрацездатних громадян, 1149 відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги .

На сьогоднішній день у відділенні  соціальної допомоги вдома обслуговується 298 осіб, у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги на обліку перебуває 226 осіб.

Огляд отримувачів соціальних послуг

В ході опитування населення проведено анкетування 70 мешканців ТГ. Середній вік респондентів становить 50-60 років. Як було з’ясовано в ході опитування, соціальні послуги отримують 56 респондентів (80%). Натомість 15 респондентів (20%) вказали, що не отримують такі послуги.

Респондентам було запропоновано зазначити, до яких соціальних груп належать вони або члени їх родин. Згідно з результатами опитування найбільше осіб похилого віку (60%). На питання «Чи  ви достатньо проінформовані про соціальні послуги, що надаються у громаді»  майже всі респонденти відповіли «так».

Соціальні послуги, які надаються і у яких є потреба і задоволеність ними

В ході опитування населення було з’ясовано види соціальних послуг, які отримують респонденти та члени їх сімей, рівень задоволеності отримуваними послугами, а також потребу респондентів в окремих соціальних послугах.

Як засвідчили результати опитування населення ТГ, найбільшій кількість респондентів відзначили потребу в  таких соціальних послугах:

послуги консультування (інформування)-53

соціального супроводу – 9

представництво інтересів - 10

соціальна профілактика – 9

соціальна адаптація -1

посередництво (медіація) - 4

догляд вдома - 22

натуральна допомога -48

При цьому слід зазначити, що деякі респонденти можуть отримувати два та більше видів соціальних послуг. Найбільшої підтримки в громаді потребують люди похилого віку, особи з інвалідністю, сім'ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. В громаді є потреба в наданні послуги догляд вдома, стаціонарного догляду громадянам похилого віку, які не здатні до самообслуговування та потребують стороннього догляду за станом здоров’я (зокрема, що не можуть самостійно пересуватися). Оскільки стаціонарне відділення для постійного перебування одиноких непрацездатних громадян територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Куликівській громаді призупинило свою діяльність,  сектор соціального захисту населення Куликівської селищної ради, за заявами громадян, які бажають оримувати послугу стаціонарного догляду, надсилає до Департаменту соціального захисту населення клопотання про влаштування особи з інвалідністю, особи похилого віку до інтернатної установи. 

За результатами визначення потреб населення Куликівської територіальної громади та наданими пропозиціями щодо покращення якості надання соціальних послуг робочою групою прийняті наступні рішення:

- у 2023 році для задоволення потреб населення Куликівської територіальної громади у соціальних послугах продовжити надання наступних соціальних послуг: догляд вдома,  натуральна допомога, соціальний супровід, консультування, соціальна адаптація, соціальна профілактика, представництво інтересів, екстрене та кризове втручання тощо, та залучати для отримання соціальних послуг нові категорії громадян, які потребують соціальної підтримки;

- посилити роботу щодо виявлення осіб, які знаходяться в складних життєвих обставинах та потребують соціальних послуг;

- усім суб`єктам, задіяним у наданні соціальних послуг, покращити інформаційно-роз`яснювальну роботу серед населення громади щодо соціальних та реабілітаційних послуг, облаштовувати інформаційні куточки в старостинських округах, на яких повинна міститись доступна, актуальна і вичерпна інформація для отримання послуг, розміщувати актуальну інформацію щодо соціальних послуг у Центрі надання адміністративних послуг, установах охорони здоров`я, на офіційному веб-сайті Куликівської громади, сторінці в Facebook «Куликівська селищна рада», групі Куликівська громада;

- забезпечити проведення щорічного визначення потреб населення у громаді у соціальних послугах, у відповідності до Закону України «Про соціальні послуги»;

- постійно проводити навчання працівників, які задіяні в наданні соціальних послуг.