Звіт про результати громадських обговорень проєктів рішень Куликівської селищної ради про ліквідацію закладів освіти

  • 294

Фото без опису

Звіт про результати громадських обговорень

проєктів рішень Куликівської селищної ради про ліквідацію закладів освіти: філії «Жуківська гімназія Куликівського ліцею», Дрімайлівської гімназії, Ковчинського ліцею імені Л.П.Деполович, Орлівського ліцею, Салтиково-Дівицького ліцею

Відповідно до Законів України «Про повну загальну середню освіту», «Про освіту», «Про дошкільну освіту», керуючись статтями 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в України», постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», з метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для Куликівської громади, на підставі розпорядження Куликівського селищного голови від 27 березня 2023 року № 39 «Про внесення змін до розпорядження селищного голови від 17.08.2022 №68 “Про організацію та проведення громадського обговорення”» у період з 10 по 14 квітня 2023 року були проведені громадські обговорення проєктів рішень Куликівської селищної ради про ліквідацію закладів освіти: філії «Жуківська гімназія Куликівського ліцею», Дрімайлівської гімназії, Ковчинського ліцею імені Л.П.Деполович, Орлівського ліцею, Салтиково-Дівицького ліцею.

Організатором громадських обговорень є Куликівська селищна рада. Інформаційне повідомлення про проведення громадських обговорень оприлюднено на офіційному сайті Куликівської громади 23 серпня 2022 року (див. за посиланням: https://kulykivska-gromada.gov.ua/news/1643635025/).

Громадські обговорення проєктів рішень Куликівської селищної ради «Про ліквідацію Салтиково-Дівицького ліцею Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області», «Про ліквідацію Ковчинського ліцею імені Л.П. Деполович Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області», «Про ліквідацію філії «Жуківська гімназія Куликівського ліцею Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області», «Про ліквідацію Орлівського ліцею Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області», «Про ліквідацію Дрімайлівської гімназії Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області» проведено відповідно до графіка, затвердженого вищевказаним розпорядженням Куликівського селищного голови.

Даним розпорядженням було визначено проведення консультацій з громадськістю у формі публічного громадського обговорення шляхом зустрічей керівництва Куликівської селищної ради та відділу освіти Куликівської селищної ради з громадськістю старостинських округів Куликівської селищної територіальної громади. За результатами обговорень складались протоколи громадських обговорень по кожному населеному пункту громади.

Пропозиції, зауваження та рекомендації щодо обговорення приймались в усній, письмовій та електронній формі з моменту повідомлення про обговорення до громадського обговорення в останньому населеному пункті громади (див. Додаток 1).

Пропозиції і зауваження, що були висловлені під час публічних громадських обговорень, будуть доведені до відома депутатів Куликівської селищної ради для врахування при ухваленні рішень щодо ліквідації вищезазначених закладів освіти.

 

Додаток 1

 

Запитання, зауваження та пропозиції,

висловлені під час громадських обговорень

проєктів рішень Куликівської селищної ради про ліквідацію закладів освіти: філії «Жуківська гімназія Куликівського ліцею», Дрімайлівської гімназії, Ковчинського ліцею імені Л.П.Деполович, Орлівського ліцею, Салтиково-Дівицького ліцею

 

Дата та час проведення

 

Населений пункт

Кількість учасників

Запитання, зауваження та пропозиції

Відповідь на запитання

Примітка

10.04.2023

09.00

Жуківка

12 осіб

Тригуба В.М. Хто закриває школи?

 

 

Ільїна Л.В. Чи вистачить місця для жуківський дітей у Куликівському ЗДО «Ромашка»?

Труш З.О., Митус І.І. Що можна й треба зробити, щоб не закрили школу?

 

Митус І.І. Чи будуть наші учні повернуті на навчання у приміщення своєї школи до кінця навчального року?

Новикова Н.І. Чи можна на літній період відкрити ЗДО у Жуківці?

Дурицька Н.В. Хто буде супроводжувати учнів 1-го класу в автобусі?

Новикова Н.І. Чи буде організовано підвіз дітей до Куликівського ЗДО влітку?

Митус І.І. Як буде проводитися розподіл жуківських дітей по класах: до одного класу чи по різних?

Митус І.І. Які предмети вивчаються поглиблено в Куликівському ліцеї та з якого класу? Які профілі у 10-х класах?

 

 

 

Дурицька Н.В., Новикова Н.І. Надали пропозицію: перенести питання закриття закладу освіти до закінчення воєнного стану в країні.

 

Масльонка С.П. Рішення про ліквідацію закладу освіти приймає його засновник.

Масльонка С.П. Так, звичайно, вистачить.

 

Масльонка С.П. Ми вивчаємо ваші думки й пропозиції. Вони будуть враховані.

Масльонка С.П. Ні, у зв»язку із  відсутністю укриття.

 

Масльонка С.П. Ні, в закладі відсутнє укриття.

Орсагош О.В. Вихователь із супроводу дітей.

 

Масльонка С.П. Так, буде.

 

Орсагош О.В. У залежності від кількості дітей у класах.

 

 

Орсагош О.В. Поглиблене вивчення предметів починається із 7-го класу, на даний момент – це англійська мова. Щодо профілів у 10-х класах буде проведено: опитування серед учнів, батьківські збори.

 

11.04.2023

12.00

Дрімайлівка

0

Запитань, зауважень та пропозицій  не надходило.

 

 

 

12.04.2023 09.00

Ковчин

Авдіївка

22 особи

Чернюк О.В. На скільки учнів розрахована будівля Куликівської школи? Чи вмістить школа дітей з тих населених пунктів громади, де будуть закриті школи, чи не буде перенавантаження на вчителів і перенаповнення класів?

 

 

Пронько Г.О. Яка сума коштів надходить до місцевого бюджету із доходів за оренду земельних паїв? Скільки коштів повертається назад до села, на його розвиток?

Козубська А.М. У мене дитина з особливими освітніми потребами, навчається за індивідуальною формою, звикла до своєї вчительки. Прохання – не закривати школу.

Лук’янець К.Ю. У моєї дитини слабке здоров’я, часто зненацька їй стає зле. Як я зможу швидко забрати дитину додому? Хто буде супроводжувати хвору дитину у транспорті, хто зможе надати їй у школі швидко допомогу, адже дітей у школі дуже багато?

 

 

 

Лук’янець К.Ю. У нашій школі майже 100 учнів, автобус - один. Як можна забезпечити вчасно організований підвіз до школи?

 

Левченко Х.Ю. У яку зміну будуть навчатися наші діти? У мене 3 дітей: 2 – школярі, третя дитина – дошкільня. Мені потрібно виходити на роботу, підвіз дітей до школи – болюче для мене питання. Якщо учні будуть навчатися на другу зміну, а дитину в садочок потрібно везти зранку. З ким буде їздити дитина (2,5 роки) у ЗДО?

 

 

 

 

 

Мельник В.М. Чи вносилися зміни до законодавства щодо підвозу дітей дошкільного віку?

 

 

 

 

 

 

 

 

Долинець М.П. У Куликівському ліцеї зараз більше 500 дітей у школі, на одну дитину в укритті має бути 0,6 кв.м. Чи вистачить місця в укритті на всіх дітей одночасно?

Олексєєнко Л.І. Школа дуже гарна, усі задоволені, наші діти мають гуртки, додаткові заняття. Люди будуть повертатися із-за кордону, де дітям навчатися, якщо школи не буде? Моя пропозиція – не закривати школу.

Мельник В.М. Підтримую сказане, люди дійсно будуть повертатися додому. Чому хочуть закрити школу, у якій навчається майже 100 дітей? Ми не маємо права сьогодні обговорювати питання стосовно ліквідації школи. Якщо буде закрито школу, то й садочка не буде. Таким чином, ми позбавимо дітей права на дошкільну освіту.

Якщо буде ліквідовано заклад освіти на селі, то буде масовий виїзд молодих людей не лише із села, а й за межі громади, що призведе до зменшення кількості населення й до призупинення розвитку громади.

Моя пропозиція – не виносити на розгляд сесії питання щодо ліквідації Ковчинського ліцею.

Левченко Л.О. Діти, які зараз проживають у  Ковчині та Авдіївці й навчаються у Ковчинському ліцеї, змушені повертатися назад до Чернігова, бо школу будуть закривати. Школа повинна бути в селі. 

Чернюк О.В. Якщо ліквідують школу й дитячий садок, хто ж тоді буде їхати в село?

Атрощенко І.М. Ковчинські діти можуть піти до Куликівського ліцею, авдіївські – до Горбівського ліцею. Потрібно забезпечити підвіз дітей до різних населених пунктів, працевлаштувати учителів. Чи багато буде зекономлено коштів? Пропозиція – залишити школу.

Пулєва О.Д. Чому хочуть закрити нашу школу? Діти й онуки мають повертатися назад до села, щоб воно розвивалося.

Петренко Л.С. Зараз іде війна, часто лунає повітряна тривога. Безпечніше 1000 учнів чи 100 перемістити в укриття за лічені хвилини? Я проти закриття школи.

Левченко Х.Ю. Наші учителі живуть школою. Це велика різниця: учитель виконує свій обов’язок і живе школою. Чи будуть працевлаштовані всі звільнені працівники? 

Левченко А.С. Має бути чіткий план дій. Які заклади освіти йдуть на ліквідацію?

 

 

Тройно Ю.С. Ковчинський ліцей – найбільш економний заклад освіти у громаді, надає учням якісну освіту. Ми маємо пам’ятати, що зараз іде в країні війна, то ж пропоную: відтермінувати питання ліквідації ліцею, врахувати прохання батьків та колективу, розглянути питання реорганізації ліцею на гімназію.

 

Масльонка С.П. Куликівський ліцей розрахований на 1000 учнів, наповнюваність класів від 25 до 30 учнів. На сьогодні у громаді 1201 учень. Частина з цих дітей відвідує інші заклади освіти, то ж перенавантаження по Куликівській школі не буде.

Масльонка С.П. Такою інформацією не володію.

 

 

 

 

 

 

 

 

Масльонка С.П. У ліцеї є медичний працівник, який надає усім учасникам освітнього процесу необхідну медичну допомогу, є медичний кабінет із наявними лікарськими препаратами. Підвіз учнів до закладу освіти і додому організовано шкільним автобусом. В автобусі є вихователь, який відповідає за безпеку дітей під час поїдки.

Масльонка С.П. Проблем із підвозом нема, шкільний автопарк налічує 11 автобусів: з них – 4 нові, придбані у 2022 та 2023 роках; передбачено придбати іще 2 автобуси.

Масльонка С.П. На даний час Куликівський ліцей працює у дві зміни вимушено, не вистачає для всіх учасників освітнього процесу місця в укритті одночасно. До ліцею підвозяться учні філії «Жуківська гімназія» у зв’язку з відсутністю укриття у філії. До 1 вересня поточного року планується завершити повністю ремонт в укритті ліцею, площа його значно збільшиться, усі учні матимуть змогу навчатися в одну зміну. В автобусі за безпеку дітей відповідає вихователь.

Масльонка С.П. Із 1 січня 2021 року в Україні діє новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Відповідно до нього, учні, які проживають на відстані понад два кілометри від закладу освіти, підвозяться до школи й додому (раніше було 3 км). Відстань від місця проживання до зупинок не повинна перевищувати 500 метрів.

 

Масльонка С.П. У Куликівському ліцеї технічний підвал буде переобладнано повністю на найпростіше укриття, за площею місця буде достатньо.

 

 

 

 

 

 

Масльонка С.П. Ми зараз обговорюємо дане питання, тому що проєкти рішень Куликівської селищної ради про ліквідацію закладів освіти громади (Салтиково-Дівицького ліцею, Ковчинського ліцею імені Л.П.Деполович, Орлівського ліцею, Дрімайлівської гімназії, філії «Жуківська гімназія Куликівського ліцею») були оприлюднені на офіційному сайті Куликівської селищної ради у серпні 2022 року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Масльонка С.П. Перспектива  - орієнтація на один академічний ліцей, який буде відповідати усім вимогам для забезпечення профільного навчання; у громаді не може бути два ліцеї.

 

 

Масльонка С.П. Ми зараз проводимо процедуру обговорення проєктів рішень селищної ради та прийняття пропозицій.

 

 

 

Масльонка С.П. Дане питання вивчається.

 

 

 

Масльонка С.П. Салтиково-Дівицький ліцей, Орлівський ліцей, Дрімайлівська гімназія, філія «Жуківська гімназія Куликівського ліцею».

Масльонка С.П. Ми зараз проводимо процедуру обговорення проєктів рішень селищної ради та прийняття пропозицій.

 

 

13.04.2023

09.00

Орлівка

Грабівка

0

Запитань, зауважень та пропозицій  не надходило.

 

 

 

14.04.2023

09.00

Салтикова

Дівиця

5 осіб

Койвістова А.Г. Усі  діти не сядуть в один автобус. Наше село досить велике, скільки буде зупинок для автобуса?

 

 

 

 

 

 

Пивовар Н.В. Яка наповнюваність класів у початковій ланці Куликівського ліцею?  

 

 

 

Олексієнко О.В. Протягом дня діти будуть навчатися в одній класній кімнаті чи буде кабінетна система?

Койвістова А.Г. Наші діти будуть в одному класі чи будуть розподілятися у паралельні?

 

 

Олексієнко О.В. Необхідно провести ремонт дороги, дорога дуже погана. Хто відповідатиме за безпеку?

 

 

 

 

Койвістова А.Г. Як будуть доїжджати діти додому початкової, середньої та старшої школи – разом чи в різний час?

 

 

 

Койвістова А.Г. Коли будуть знайомити наших дітей з новою школою? Чи можна організувати екскурсію до Куликівського ліцею раніше, до початку нового навчального року?

Саповець Н.В. Якщо буде очна форма навчання, то де будуть перебувати учні 5-6 класів поки не закінчиться 7-й урок?

 

 

 

 

Саповець Н.В. А як щодо їдальні: буде працювати?

Койвістова А.Г. Чи зможе дитина купити у школі булочку? Де дитина зможе перекусити?

Олексієнко О.В. По закінченню війни буде очна форма навчання, але зараз іде війна, часто лунає повітряна тривога. Швидше й безпечніше перемістити в укриття за лічені хвилини 100 учнів ніж 1000.

Літушко М.В. Чи ведуться роботи в укритті Куликівського ліцею?

Літушко М.В. У 6 класі одні дівчатка, усі вони дуже сором’язливі. Батьки хвилюються за те, як вони адаптуються у новому колективі.

 

 

 

Олексієнко О.В. Що можна зробити, щоб не закривали нашу школу? Що буде із приміщенням будівлі?

 

 

Літушко М.В. Чи буде можливість гурткової роботи для учнів початкової, середньої та старшої ланки? А як щодо занять спортом?

 

 

 

Саповець Н.В. Яка наповнюваність у класах середньої ланки?

 

 

 

Саповець Н.В. Яке забезпечення підручниками учнів 5-6 класів?

 

 

Літушко М.В. Дошкільнята будуть підвозитися до Куликівського садочка окремо чи разом з учнями?

 

Масльонка С.П. Проблем із підвозом нема, шкільний автопарк налічує 11 автобусів: з них – 4 нові, придбані у 2022 та 2023 роках; передбачено придбати іще 2 автобуси. Ви будете домовлятися із директором ліцею щодо кількості зупинок та їх розміщення, ураховуючи бажання батьків.

Масльонка С.П. На даний час це -  22-23 учні. Класи будуть формуватися пізніше, коли будуть зараховані до ліцею учні вашого ліцею та переведені учні філії «Жуківська гімназія Куликівського ліцею».

Масльонка С.П. Ні, діти будуть постійно перебувати в одній класній кімнаті.

Масльонка С.П. В одному. Але якщо дитина обере якийсь предмет поглиблено, тоді буде навчатися в іншому класі із поглибленим вивченням предмета.

Масльонка С.П. Можливо буде проведено ремонт. Відповідальність за безпеку дітей у ліцеї несе директор, в автобусі під час руху – відповідальна особа за підвіз, за безпеку транспорту – водій та механік. Усе передбачено.

Масльонка С.П. Різний формат навчання. Учні початкової школи ідуть на ГПД, їдуть додому разом із старшими. Буде можливість відвідувати усі позакласні заходи, гуртки.

Масльонка С.П. Так, звичайно, зустріч буде організована.

 

 

 

Масльонка С.П. Буде обладнана окрема кімната для перебування дітей (телевізор, комплекти ігор), з ними буде вихователь. Запрошуватимуть  працівників позашкілля для проведення розважальних заходів із дітьми. Дозвілля буде організовано.

Масльонка С.П. Поки що – ні. Діти мають брати із собою бутерброди.

Масльонка С.П. Ні, такої змоги нема. Перекусити дитина може у класі.

 

 

 

 

 

 

Масльонка С.П. Роботи поступово ведуться, фінанси будуть виділятися.

Масльонка С.П. Не варто дуже хвилюватися, діти швидко адаптуються до нових умов. З ними будуть ваші учителі, класні керівники будуть забезпечувати комфорт дітей у класі, в школі.

Масльонка С.П. Ваша школа дуже дорога для утримування, а учнів дуже мало. Спочатку буде законсервована, потім буде використана за іншим призначенням.

Масльонка С.П. Гурткову роботу забезпечує структурні підрозділи позашкільної освіти Куликівського ліцею. Щодо занять спортом – треба думати, як організувати цю роботу на території села.

 

Масльонка С.П. 24-30 учнів. Відповідно до нормативних документів у класах із кількістю 28-30 учнів буде поділ на групи при вивченні окремих предметів.

Масльонка С.П. Це обов’язок держави. Забезпечення електронними версіями підручників, але друк – не відомо.

Масльонка С.П. Разом з учнями, окремого підвозу не буде.