Звернення селищного голови Наталії Халімон до жителів Куликівської ОТГ

  • 1200

Фото без описуЗвернення селищного голови Наталії Халімон

до жителів Куликівської ОТГ

Шановні земляки! Минув місяць з часу, коли я почала виконувати повноваження голови Куликівської об’єднаної громади.  Місяць для становлення 16-тисячної громади – це, звісно, зовсім мало, проте мені хочеться поділитися з вами тими процесами, основними напрямками роботи, які відбуваються. Щиро хочу, щоб ви всі були активними учасниками становлення нашої громади.

Що ж цікавого й важливого відбулося за минулий місяць?

Триває процес реорганізації сільських рад шляхом приєднання до Куликівської селищної ради. Відбувається інвентаризація по сільрадах. Бюджети виконуються до кінця року окремо, а вже з 1 січня 2018 р. громада матиме єдиний бюджет. Процес реорганізації (підписання передавального акта) орієнтовно закінчиться до 10 січня. Попереджені про звільнення працівники сільрад, будуть звільнені або працевлаштовані в структурі громади орієнтовно до 25 січня 2018 р.

Відбулися 2 сесії селищної ради, на яких прийнято 62 рішення. Депутати обрали 2-х заступників селищного голови – Богдана Віктора Васильовича (з питань житлово-комунального господарства) й Повозника Володимира Леонідовича (з гуманітарних питань) та керуючого справами виконкому – Момот Марину Олександрівну.

Створено 3 постійні комісії селищної ради: з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності, яку очолив Дідур Анатолій Арсенович, з питань депутатської діяльності, регламенту, екології  та аграрних питань на чолі з Мельник Валентиною Михайлівною та з гуманітарних питань на чолі з Безпалою Любов’ю Іванівною.

Депутати затвердили структуру Куликівської селищної ради.  Керівники та всі інші посадові особи місцевого самоврядування будуть призначатися на конкурсній основі. Наразі вже відбулися конкурси на посаду начальника фінансового управління, перемогу в якому здобула Авжи Лариса Миколаївна (колишній начальник фінансового управління райдержадміністрації); на посаду начальника управління освіти, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту, його за результатами конкурсу очолить Масльонка Світлана Петрівна (колишній директор районного будинку культури); на посаду начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності, перемогла Замула Ксенія Олександрівна (колишній бухгалтер районної ради); на посаду начальника юридичного відділу, його очолить Білошенко Яна Миколаївна (колишній начальник юридичного відділу районної ради). У перспективі – створення відділу земельних відносин, екології та комунальної власності, відділу економічного розвитку та інвестицій, відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, транспорту та благоустрою, Центру надання адміністративних послуг та ін.

Станом на кінець грудня 2017 р. у безпосередньому управлінні Куликівської селищної ради знаходяться всі сільські й селищний дошкільні навчальні заклади та всі сільські будинки культури. Першою на утримання ОТГ братиметься вся освітня галузь. Депутати селищної ради на 1 сесії прийняли відповідне рішення, а депутати районної ради 22 грудня ухвалили  рішення про передачу закладів освіти. Процес передачі закладів освіти триватиме до кінця червня 2018 р. Отож, освітні заклади перейдуть на утримання селищного бюджету лише з серпня 2018 р., до того селищна рада передаватиме освітню субвенцію у районний бюджет. Після передачі закладів освіти, другою в черзі передачі буде первинна медицина – сільські ФАПи, ФП та лікарські амбулаторії.

Рішеннями 2 сесії Куликівської селищної ради 7 скликання були схвалені 2 важливі документи громади – Програма економічного і соціального розвитку Куликівської ОТГ на 2018 р. та бюджет Куликівської селищної ради на 2018 р. В основному фінансовому документі громади нараховані 50 млн. власних надходжень. Із них – 21 млн. передається як трансферт районному бюджету. Серед основних видатків ОТГ на 2018 р. – утримання дитячих садочків, будинків культури, фінансування місцевих програм, які були ухвалені депутатами селищної ради. Серед найбільш вагомих – Програма надання адресної одноразової грошової допомоги на 2018-2020 роки, Програма фінансової підтримки комунального підприємства «Куликівське ВУЖКГ Куликівської селищної ради» на 2018-2020 роки, Програма підтримки вразливих категорій сімей, діти яких відвідують дошкільні навчальні заклади Куликівської селищної ради на 2018 рік, Програма забезпечення розробки (оновлення) містобудівної документації та топографічної основи «Генеральний план Куликівської селищної ради» на 2018 рік.

У стані розробки такі важливі для громади програми як Програма фінансування ремонту  та  утримання доріг  комунальної  власності Куликівської селищної ради  на  2018  рік, Програма організації та проведення у 2018 році оплачуваних громадських робіт для  незайнятих громадян  Куликівської селищної ради, Програма пожежної безпеки громади на 2018-2020 роки, Програма розвитку фізичної культури та спорту Куликівської ОТГ на 2018-2020 роки та ін.

Серед пріоритетних напрямків роботи виконкому Куликівської селищної ради – освітлення населених пунктів громади, вирішення питання якісної питної води, ремонт доріг. Звісно, всі ці питання дорого вартісні, тому жителі сіл мають спільно вирішити для себе пріоритетність проблем і першочерговість їхнього вирішення. Варто також розуміти, що за один-два роки відремонтувати  всі розбиті вщент дороги населених пунктів не реально, тому ремонт відбуватиметься за графіком і тут громада має також визначити найбільш важливі ділянки ремонту по селах. Звертаюся до всіх в.о. старост громад і їхніх мешканців з проханням визначитись із першочерговістю вирішення проблемних питань. Бажано, щоб дані рішення були прийняті загальними зборами громади.

Серед важливих напрямків роботи на 2018 р. є будівництво власного асфальтного заводу та реструктуризація комунального підприємства «Куликівське ВУЖКГ». Перші кроки в цьому напрямку вже робляться: депутати селищної ради створили тимчасову комісію з метою вивчення справ комунального підприємства, аналізу його менеджменту, обґрунтованості тарифів тощо. Необхідність такого рішення виникла через збитковість підприємства. Щороку селищна рада компенсує підприємству різницю в тарифах в сумі 600 - 550 тис. На сьогодні вартість води жителям селища обходиться в 10.00 грн. за м.куб. Керівництво ВУЖКГ доводить, що даний тариф є заниженим і економічно не обґрунтованим. Отож, мешканцям Куликівки доведеться або більше платити за воду, або необхідно шукати інші шляхи вирішення проблеми. Наразі депутати та члени виконкому намагаються знайти інші шляхи. Проте, хочеться звернутися і до мешканців селища. Шановні жителі селища! Переконливо просимо Вас:

  • своєчасно сплачувати за спожиту воду;
  • обов’язково укладати договори на водопостачання, водовідведення та вивіз твердих побутових відходів;
  • по можливості встановити лічильники обліку води;
  • інформувати селищну раду та керівництво ВУЖКГ про не доброчесних споживачів води, які обкрадають громаду.

Пам’ятайте, що від дотримання цих простих правил залежатиме якість і вартість наданих Вам послуг і сума тарифів завтра.

З метою поліпшення надання комунальних послуг жителям громади з 1 січня 2018 р. в штат комунального господарства селищної ради приймаються 15 відповідальних осіб за стан благоустрою у населених пунктах ОТГ. Це будуть віддалені робочі місця, тобто в кожному селі працюватиме відповідний працівник, в обов’язки якого входитиме: благоустрій кладовищ, вирубка порослі, підкошування трави в межах населеного пункту, догляд за пам’ятними місцями тощо.

IMG_1316Робляться й перші кроки щодо створення бригади з випилки аварійних дерев, набувається досвід будівництва автобусних зупинок. Так, перший подарунок від ОТГ в переддень Новоріччя отримали жителі с. Бакланова Муравійка – нову автобусну зупинку, зроблену в громаді.

Фото без описуСправжнім випробуванням для нового керівництва ОТГ стали масивні сніжні опади на початку грудня, які ще раз довели, що громаді вкрай необхідна своя комунальна техніка. А поки це питання знаходиться в стані вирішення, жителів ОТГ від сніжних заметів вкотре врятували наші інвестори. Хочеться щиро подякувати тих небайдужих аграріїв, які знайшли можливості, ресурс і розчистили населені пункти Куликівщини від снігу: СФГ «Колос», ТОВ «Егрес-агро», ТОВ «Агрофірма Кладьківка»,  ТОВ «Сіверське», орлівські фермери.

І знову хочеться звернутися до жителів громади. Шановні мешканці сіл і селища Куликівської ОТГ! Під час  «боротьби» із сніжними заметами не розчищеними залишилися окремі вулиці. Сталося це з двох причин – або вулиці були ґрунтові, і важка техніка могла наробити грязьових колій (бо земля була не замерзлою), або вулиці захаращені пишними деревами, котрі заважають проїзду дорого вартісної техніки. Пам’ятайте, що вибите скло Джон Діра  вартуватиме фермеру десятки тисяч гривен. Тож, якщо ми хочемо розчищених доріг взимку, варто потурбуватися про розчищення вулиць навесні.

З повагою і найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон