Колонка голови ОТГ

  • 964

Фото без опису

Шановні земляки! Дозвольте, уже традиційно, прозвітувати за найбільш вагомі події в житті Куликівської ОТГ, які відбулися в лютому 2018 року.

          Як відомо, 31 січня Уряд схвалив розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію не вдаючись до змін в законодавстві. У зв’язку з цим, 08 лютого Куликівська ОТГ уклала з головними управліннями Держгеокадастру в Чернігівській області меморандум про співпрацю при здійсненні заходів щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну. У меморандумі сторони в особі в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області Надії Чіпак та Куликівського селищного голови Наталії Халімон, яка виступає від імені Куликівської ОТГ, зафіксували взаємні зобов’язання та підходи до процесу, у ході якого Держгеокадастр має передати землі сільськогосподарського призначення державної власності загальною орієнтовною площею 3380 га у комунальну власність Куликівської селищної об’єднаної територіальної громади. Сторони зобов’язалися максимально сприяти одна одній на всіх етапах.

Проте, меморандум – це лише декларація про наміри, офіційно ж процедура передачі ділянок стартує після того, як Куликівська селищна рада прийме на черговій сесії рішення про звернення до Держгеокадастру щодо передачі земель, а Головне управління Держгеокадастру отримає відповідне клопотання. П’ята сесія Куликівської селищної ради, де прийматиметься відповідне рішення, запланована на 27 лютого.

 

Продовжуються загальні збори громадян. 1 та 2 лютого відбулися сходи жителів Бакланової та Вершинової Муравійок. Муравійці проявили не аби яку активність, як в плані масовості зібрання, так і в плані обговорення проблем розвитку своїх населених пунктів. Місцевих жителів турбує жахливий стан сільських доріг, відсутність освітлення в селах. Проте, найбільш вагомою проблемою, яка потребує термінового вирішення, жителі обох Муравійок визначили необхідність буріння свердловин. Вирішення питання якісної питної води – це те, що найперше чекають тутешні мешканці від ОТГ, тим більше, що сільські голови свого часу розпочали вирішувати цю проблему – в обох Муравійках є в наявності проектно-кошторисна документація на буріння свердловин. Загальна вартість однієї свердловини обійдеться для громади близько 1 млн. грн. Наявність такої свердловини забезпечить в майбутньому створення централізованого водогону в селі (проектна потужність передбачає таку можливість).

7 та 8 лютого загальні збори відбулися в Жуківці та Грабівці. І знову в обговоренні звучали проблеми вуличного освітлення, стан ґрунтових та асфальтованих доріг, потреба додаткових автобусних зупинок. Жителів Грабівки, окрім інших, турбують проблеми, пов’язані з організованим вивозом сміття та земельні питання – 18 жителів села не отримали відповіді на свої звернення до Держгеокадастру щодо реалізації свого земельного права на 2 га землі, приблизно стільки ж селян не отримали від орендаря (ТОВ «Егрес-агро») розрахунку за оренду паїв у 2017 р. Відповіді на проблемні питання на зборах надавали представники Держгеокадастру та інвестора. Пріоритетною ж проблемою, вирішення якої селяни обох сіл хотіли б бачити вже в 2018 р., стало вуличне освітлення населених пунктів.

15 та 16 лютого для обговорення місцевих проблем та визначення основних завдань на 2018 рік збиралися жителі Вересочі та Ковчина. Зі звітів виконуючих обов’язки старост обох сіл було видно, що в 2017 році чимало уваги було приділено благоустрою населених пунктів: впорядкування кладовищ, заміна на більш сучасні огорож об’єктів соціальної сфери, розроблено проекти вуличного освітлення, у Ковчині проведено топозйомки населеного пункту та ін. Серед побажань жителів на 2018 рік варто виділити наступні: встановлення додаткових автобусних зупинок, ремонт доріг, налагодження санітарної схеми вивозу сміття у Вересочі. Пріоритетною ж проблемою, яка потребує вирішення у 2018 році, жителі обох сіл визначили проблему реконструкції вуличного освітлення.

Щодо автобусних зупинок. Як повідомлялося раніше, громада набула  власного досвіду з виробництва цього елементу благоустрою. Автобусні зупинки від тепер вироблятимуться на базі Куликівського ВУЖКГ. 13 лютого нову автобусну зупинку було встановлено в центрі с. Пенязівка. Найближчим часом такі ж зупинки почнуть з’являтися спочатку в найменших населених пунктах громади, а згодом і в інших селах ОТГ.

Триває робота щодо залучення в громаду додаткових інвестицій. Розробляються нові проекти, відбуваються зустрічі з потенційними інвесторами. Так, 16 лютого відбулася одна з таких зустрічей – зустріч з представниками Європейського Союзу в Україні. У складі делегації представництва ЄС в Україні на Куликівщині побували Перший секретар Представництва, експерт з питань формування політики Децентралізація, секторальні реформи Бенедікт Геррманн, керівник групи експертів доктор Боріс Пєтков та експерт з бюджетного планування Стівен Лідс. Гості зустрілися з головою ОТГ, начальником фінансового управління селищної ради Ларисою Авжи та головою постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності селищної ради Анатолієм Дідуром. У ході зустрічі обговорювалися проблемні питання децентралізації, особливості формування бюджету Куликівської ОТГ, можливі ризики та перспективи розвитку громади. Гості ознайомили керівництво ОТГ з Програмою «ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів», іншою діяльністю європейських фінансових донорів в Україні.

Ця зустріч стала можливою завдяки ініціативі та активності наймолодшого депутата, голови постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Куликівської селищної ради Анатолію Дідуру. Хочеться сподіватися, що ця зустріч започаткує плідну співпрацю з Представництвом ЄС в Україні, яка принесе додаткові інвестиції для розвитку ОТГ.

Найбільшими фінансовими видатками розвитку ОТГ, проведеними в лютому 2018 року, стали: проплата за будівництво та реконструкцію вуличного освітлення – 387 тис. (с. Горбів), 221 тис. (с. Вересоч) та 170 тис. (Куликівка), проплата превентивних протипожежних заходів, згідно судового рішення, що були здійснені в Горбівському дошкільному закладі (обробка вогнезахисним розчином горищ, встановлення пожежної сигналізації та оповіщення тощо) – 151 тис. грн.

 

З повагою і найщирішими сподіваннями на співпрацю,

Куликівський селищний голова Наталія Халімон