Заходи з нагоди 32-х роковин Чорнобильської катастрофи

  • 1006

26 квітня, у день 32-х роковин аварії на ЧАЕС, в Куликівці біля пам’ятного знаку Героям Чорнобиля відбувся мітинг-реквієм «Чорнобиль -пам"яті полин».

Для участі у заході зібралися ліквідатори з району, члени громадської організації "Союз Чорнобиль України".

Від імені Куликівської селищної ради, районної влади вшанувати учасників ліквідації аварії на ЧАЕС прийшли  заступник  селищного голови з гуманітарних питань Володимир Повозник, перший заступник голови райдержадміністрації Петро Єрко, заступник голови районної ради Юрій Крепосний. На заході також були присутні керівники і працівники районних установ та організацій, представники громадських об"єднань, шкільна молодь, небайдужі жителі селища  та сіл об"єднаної громади.

На початку мітингу ведуча нагадала присутнім про трагічні події 26 квтіня 1986 року, коли на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух з викидом хмари радіаційного пилу. Цю подію з часом назвуть найбільшою техногенно-екологічною катастрофою в історії людства. Згадали і про подвиг пожежників ЧАЕС, які першими не роздумуючи кинулися в саме пекло, на дах зруйнованого реактора, гасити радіаційну пожежу, і за це заплати власним життям, рятуючи не просто атомну станцію, а Прип’ять, Чорнобиль, Київ, Україну і Європу від радіаційного забруднення.

Учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх померлих ліквідаторів.

Зі словами пошани та вдячності до ліквідаторів району звернулися Петро Єрко, Юрій Крепосний , Володимир Повозник. Посадовці говорили про відповідальність людства за збереження екологічного здоров’я планети, про недопущення у подальшому подібних техногенних катастроф, про самовідданий подвиг героїв-ліквідаторів, про необхідність постійної уваги з боку влади і суспільства до цих людей та їх проблем.

За активнну громадську роботу та з нагоди  32-х роковин Чорнобильської катастрофи керівники  вручили Почесну грамоту райдержадміністрації і районної ради ліквідатору з Бакланової Муравійки Пєтухову Юрію Павловичу.  Медаллю "За мужність і героїзм" ВГО "Союз Чорнобиль України"  був нагороджений ліквідатор  з Дроздівки Боженок Віктор Михайлович.

Помічник народного депутата України Валерія Давиденка Любов Наумець зачитала звернення парламентаря до чорнобильців з нагоди 32-х роковин аварії на ЧАЕС та вручила матеріальну допомогу на розвиток громадської організації «Союз «Чорнобиль України».

Учасники мітингу поклали букети квітів до пам’ятного знаку.

Особливої атмосфери заходу додали тематичні пісні у виконанні вокального ансамлю "Вербена" та Світлани Приходько.

Настоятель Архістратиго-Михайлівського храму, митрофорний протоієрей Петро Годун відправив біля пам'ятного знаку поминальну літію за померлими ліквідаторами.

Насамкінець актуально і патріотично прозвучав Державний Гімн України.

По завершенні мітингу-реквієму ліквідатори побували в Архістратиго-Михайлівському храмі, де знаходиться подарована церкві районною організацією "Союз Чорнобиль України" копія відомої ікони «Чорнобильський Спас», та поставили свічки за упокій померлих побратимів та усіх ліквідаторів аварії на ЧАЕС. 

Цього ж дня ліквідатори поклали квіти до пам"ятного знаку на вулиці Героїв Чорнобиля , що в Куликівці.