Сесія селищної ради ухвалила всі необхідні рішення для отримання субвенції на будівництво лікарської амбулаторії в Салтиковій Дівиці

  • 1051

 

Фото без опису 

Фото без опису

15 червня  відбулась десята   сесія  Куликівської селищної  ради сьомого скликання.  В роботі сесії взяли участь депутат обласної ради Віктор Труш, голова райдержадміністрації Олексій Ракоїд, заступник голови районної ради Юрій Крепосний, виконувачі обов"язків старост  сіл, керівники структурних підрозділів селищної ради. 

Вела сесію Куликівський селищний голова Наталія Халімон.

На порядок денний десятої сесії було внесено наступні питання:       

  1. Про затвердження Переліку проектів Куликівської селищної ради, що можуть реалізовуватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2018 році.
  2. Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги.
  3. Про розроблення детального плану території.
  4. Про здійснення співфінансування за рахунок коштів селищного бюджету.
  5. Про прийняття у комунальну власність Куликівської об’єднаної територіальної громади об’єктів права спільної власності територіальних громад, сіл, селища Куликівського району Чернігівської області.

На спільному засіданні постійних комісій селищної ради по першому питанню порядку денного доповідала начальник відділу економічного розвитку та інвестиції Людмила Плічко, яка нагадала, що рішенням сесії Куликівської селищної ради  від 10.05.2018 року № 213  до Плану соціально-економічного розвитку Куликівської селищної ради на 2018 рік були внесені зміни, якими розширено Перелік пріоритетних об’єктів, які доцільно фінансувати із залученням коштів державного, місцевих бюджетів, коштів інвесторів та благодійної допомоги у 2018 році.  До даного Переліку увійшли 18 проектів, 15  з них – це реконструкція вуличного освітлення в селах громади, 2 проекти по будівництву водозабірних свердловин в селах Горбове і Орлівка та проект «Створення матеріально-технічних умов для функціонування комунального підприємства «Куликівське ВУЖКГ Куликівської селищної ради» (придбання техніки та обладнання)». Депутати ухвалили даний перелік вже з кошторисними розрахунками  проектних організацій, задекларувавши тим самим готовність громади найближчим часом приступити до їх реалізації.

  Наступні три питання порядку денного – склали необхідний пакет рішень, для отримання  державної субвенції на будівництво лікарської амбулаторії в селі Салтикова Дівиця.  З метою розбудови мереж надання первинної медичної допомоги в сільській місцевості у грудні минулого року області виділено понад 111 мільйонів гривень у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Найближчим часом цю суму мають збільшити до 138 мільйонів гривень. Кошти спрямовуватимуться на будівництво амбулаторій, оснащення їх обладнанням та забезпечення лікарів санітарним автотранспортом. Отримання субвенції можливе за умови співфінансування громад.

Під час обговорення даних питань виникла дискусія з приводу місця будівництва нової амбулаторії. Депутат Тетяна Кисла цікавилася, чи розглядалися інші варіанти, до прикладу -  будівництво амбулаторії в селі Вересоч, яке  розташоване на трасі Чернігів-Пирятин. До Вересоцької СЛА за послугами звертаються і жителі ближніх сіл.

Пояснення з приводу даного питання присутнім надала головний лікар Куликівського ЦПСМД Лідія Дмитришина. Вона повідомила, що  перспективним планом розвитку медичної мережі Куликівської ОТГ передбачено будівництво сільської лікарської амбулаторії саме в селі Салтикова Дівиця.  Цей населений пункт обраний  відповідно до вимог законодавства  щодо чисельності жителів для розміщення амбулаторії. Наразі в Салтиковій Дівиці проживає більше тисячі жителів, а у літній період амбулаторія обслуговує ще й відпочивальників. Важливим аргументом на користь саме Салтиково-Дівицької  СЛА є те, що тут на постійній основі працює лікар. Крім того, амбулаторія  розташована у приміщенні, яке збудоване у 1898 році і не підлягає капітальному ремонту.

У Вересочі на сьогодні проживає 967 чоловік. В сільській лікарській амбулаторії вже багато років немає лікаря.  Жителі села отримують лікарські послуги  в Куликівській лікарській амбулаторії. Наразі розглядається питання про реорганізацію закладу у ФАП.

 Свої бачення з приводу даного питання висловили Олексій Ракоїд, Юрій Крепосний, Віктор Труш, Наталія Халімон, окремі депутати.   Звучали різні бачення. Зійшлися на думці, що в перспективі, якщо ситуація буде змінюватися в кращу сторону, можна буде повернутися до питання  будівництва нової  амбулаторії і у Вересочі.  Спільна робота усіх гілок влади  по залученню лікарів у  медичні заклади Куликівщини  не припинятиметься.  А поки що, треба використовувати усі наявні можливості для залучення інвестицій в громаду.

 Депутати також ухвалили рішення про прийняття у комунальну власність Куликівської ОТГ транспортних засобів та приміщень, що знаходились в оперативному управлінні відділу освіти  райдержадміністрації. Процес передачі освітянської галузі в громаду триває.

Детальніше з рішеннями десятої сесії Куликівської селищної ради сьомого скликання можна ознайомитись на цьому ж сайті в розділі «Сесійна діяльність».