Консультпункт Асоціації міст України в Куликівській ОТГ

  • 828

19 червня представники Асоціації міст України провели виїзний консультаційний пункт в Куликівській селищній раді, на якому обговорили актуальні питання децентралізації. В зустрічі взяли участь керівники і працівники структурних підрозділів селищної ради.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон   представила  присутнім гостей і закликала всіх до активної дискусії.

Член Асоціації міст України  голова постійної комісії обласної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики Дмитро Іванов поінформував  учасників зустрічі про  роботу Асоціації по відстоюванню  інтересів об"єднаних територіальних громад, по законодавчому врегулюванню  актуальних для ОТГ питань. Всі законодавчі акти, що стусуються розвитку місцевого самоврядування  узгоджуються з Асоціацією.  Чинна законодавча база  відстає від реальних процесів децентралізації. Асоціація наразі працює з депутатми Верховної Ради України щодо законодавчого врегулювання питань відшкодування за пільгові перевезення ,  передачі земель державної власності  в комунальну власність ОТГ, інших актуальних питань. 

Не сприяє розвитку об"єднаних територіальних громад і постійне зменшення розміру державної субвенції на  формування інфраструктури ОТГ. Тоді як у 2016 році вона становила - 1000 грн на 1 жителя ОТГ, у 2017 - 760 грн. на 1 жителя,  то вже у 2018 році -  500 грн.на 1 жителя ОТГ.

Асоціація виходила до Кабміну  з пропозицією при формуванні Державного бюджету  і визначенні розміру державної субвенції на формування структури ОТГ враховувати той факт, що чисельність об"єднаих громад щороку зростає. Відповідно субвенція має бути розрахована на більшу кількість громад. Депутат облради наголосив, що Асоціація і надалі активно захищатиме інтереси місцевого самоврядування. 

Дмитро Іванов  закликав  Куликівську ОТГ активно працювати в напрямку залучення позабюджетних коштів: постійно працювати з  грантовими програмами, писати інноваційні проекти. Сьогодні в Україні працює багато міжнародних донорських програм. Гроші є, але потрібно навчитися їх залучати в громаду. Особливу увагу наразі грантові програми приділяють проектам енергозбереження. 

Експерт Асоціації з питань економіки Валерій Воробей надав  фахівцям селищної ради практичні поради,  як знайти додаткові джерела наповнення місцевого бюджету. Основні напрямки роботи це - залучення  позабюджетних коштів  (інвестиційні проекти), розвиток підприємництва, створення нових робочих місць. Детальніше обговорили аспекти співпраці органів місцевого самоврядування  та бізнесу  щодо розвитку підприємництва. Це створення спільної робочої групи   з питань економічного розвитку із залученням підприємців, проведення аналізу впливу регуляторних актів на бізнес-клімат громади, пожвавлення та пошук нових  ринків збуту, імпортозаміщення.

Ескперти Асоціації відповіли на запитання учасників зустрічі щодо створення прозорого механізму розподілу на рівні області додаткової субвенції для ОТГ, щодо процесу передачі медичної галузі, щодо  врегулювання питання встановлення чергових рангів в.о. старост  та ін.