Чи варто Авдіївці переглянути нормативну грошову оцінку землі?

  • 692

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

15 березня  загальні збори громадян пройшли у Авдіївці. У адміністративному приміщені зібралися найактивніші жителі села та запрошені гості. У зборах взяли участь: Куликівський селищний голова Наталія Халімон, директор СФГ «Колос» депутат селищної ради Віктор Зеленський,  начальник Управління соціального захисту населення РДА Юлія Постернак,  помічник депутата обласної ради Віктор Труша Наталія Коновалова, лікар КНЗ «Куликівський ЦПСМД» Максим Момот, дільничний офіцер поліції Олег Ковтонюк.

Учасники зборів заслухали звіт виконувача обов»язків старости села  Валерія Корявця про роботу  у 2018 році. На сьогодні у селі проживає 389 чоловік. Демографічна ситуація мало чим відрізняється від загальної по громаді. У 2018 році в селі народилося 4 дитини, померло 9 осіб.   Зменшився попит на придбання дачних будинків.   Працюють заклади соціальної сфери: дитячий садок, фельдшерський пункт, будинок культури, бібліотека.  Минулого року для дитячого садка придбано газову плиту і шафу. Триває ремонт будинку культури. У 2018 році зроблено ремонт котельні, встановлено сучасний твердопаливний котел.  Цього року заплановано відремонтувати опалювальну систему, також необхідно відремонтувати електропроводку. Наразі проводяться внутрішні роботи по облаштуванню актового залу. Після завершення ремонту  у будинок культури буде переведено сільську бібліотеку. Планується розшити перелік послуг: надавати приміщення для проведення поминальних обідів, банкетів,  організувати надання побутових послуг населенню.У селі працює один магазин, двічі на тиждень – виїзна торгівля, які забезпечують попит населення  на товари першої необхідності. Основним орендарем землі у селі є СФГ «Колос». У селі знаходиться ферма господарства, де працює 27 чоловік та утримується 1075 голів ВРХ.  Господарство  підтримує  село і допомагає у вирішенні поточних питань. У 2018 році проводили цілий комплекс заходів з благоустрою: вирубування порослі, ремонт обеліску, пам»ятників, обкошування , упорядкування кладовища, фарбування паркану Встановили ще одну автобусну зупинку. У селі організовано вивіз сміття, але не всі жителі села   виявляють свідомість і користуються цією послугою. Наслідком цього є виникнення стихійних смітників.

У Авдіївці приділяють увагу  розвитку спорту. Футбольна команда села  у 2018 році зайняла ІІІ місце у чемпіонаті району. Проводили футбольний турнір ім..В.Чави.

2018 рік був часом становлення Куликівської ОТГ. Переваги об»єднання особливо відчули малі села із невеликим бюджетом. Минулого року Авдіївка отримала вуличне освітлення. Роботи вартували  323 546 грн. У планах на найближчі два роки – капітальний ремонт вул. Гагаріна, поточні ремонти доріг, продовження вуличного освітлення по вул.. Придеснянська та Шевченка, облаштування бювету з водою у центрі села, заміна вікон у дитячому садку, створення соціально-культурного центру на базі будинку культури, забезпечення сільської бібліотеки комп»ютерною технікою.

Куликівський селищний голова Наталія Халімон у своєму виступі поінформувала присутніх про напрямки роботи Куликівської ОТГ у  2018 році та плани на цей рік. Минулого року: придбано парк комунальної техніки, розпочато і продовжується робота по створенню сучасного Центру надання адміністративних послуг. Інші напрямки роботи минулого року – реконструкція вуличного освітлення, будівництво і ремонт водозабірних свердловин, ремонт доріг, проведення топозйомок населених пунктів.

Фінансові переваги об»єднання для Авдіївки у цифрах: У 2018 році Авдіївка дала надходжень до бюджету ОТГ  571390 грн . На утримання села  витрачено 1 485 777 грн.  

Земля:  Від передачі державної землі у громаду Авдіївка виграла найменше.  Всього передано  334 га землі, з них лише 39 га – землі с/г призначення, які  жителі села можуть використати для реалізації свого права на приватизацію землі (до 2-х га).  30 га становлять господарські двори. Решта – землі природно-заповідного фонду, які не можна здати в оренду. Земель під аукціоном також немає. Тобто  додаткових ресурсів для отримання доходу в бюджет  у села немає. Але громада буде знаходити можливість підтримувати і розвивати село, реалізовувати заплановані проекти.

Директор СФГ «Колос» Віктор Зеленський відповів на запитання жителів села. А їх було чимало. Бал землі  у селі нижчий, ніж  в інших селах громади, тому у грошовому еквіваленті авдіївці отримують найнижчу орендну плату. Голова господарства обіцяв взяти  в оренду   передані державні землі, після їх розподілу між жителями села, та  вирішити питання щодо обгородження території ферми.

Про монетизацію субсидій та інші аспекти, що стосуються нарахування  і виплати субсидії, необхідності сплати обов»язкових платежів та інші  важливі законодавчі новації говорила у своєму виступі Юлія Постернак. 

Дільничний офіцер поліції Олег Ковтонюк прозвітував про роботу по забезпеченню законності  і правопорядку на території села Авдіївка у 2018 році.

На запитання про роботу екстренної медичної допомоги та придбання медикаментів за програмою «Доступні ліки» відповідав Лікар ЦПСМД Максим Момот.

Наталія Коновалова поінформувала присутніх про депутатську  діяльність   Віктора Труша у 2018 році.

Питання  і проблеми озвучені жителями села на зборах:

  • висипка доріг;
  • невисока орендна плата за землю;
  • доцільність перегляду нормативної грошової оцінки землі;
  • обгородження ферми СФГ «Колос»;
  • боротьба з бродячими собаками;
  • у адмінприміщенні(колишній сільській раді)  має бути стаціонарний телефон для того, щоб жителі села могли зателефонувати у районні установи;

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села Валерія Корявця та дільничного офіцера поліції Олега Ковтонюка взято до відома, а також затверджено місцеві податки і збори.