При Куликівському РС філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області діє кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA

  • 445

Фото без опису

При Куликівському РС філії  ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області діє кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA, де можна переглянути стрічки з колекції документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA.

З 12.05.2021 р. по 25.05.2021 року в Кіноклубі  Docudays UA при Куликівському РС філії  ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області, з метою протидії домашньому насильству, для клієнтів пробації  відбулися кінопокази документального фільму, відзнятого режисеркою Оксаною Бурою «Лізо, ходи додому!». Проводила покази модераторка клубу Віта Янко.

Фільм розкриває життя маленької Лізи, яка постійно кудись тікає. Її життя похмуре й жорстоке, тому вона шукає прихистку в природи, де в неї свій світ — там панують ігри, музика й магія. В дівчинки настільки багата уява, що вона примудряється переживати нескінченні запої матері. Найбільш приголомшливим у цьому фільмі є те, що він дозволяє усвідомити жах ситуації, але не піддатися темряві гнітючих подій на екрані. У стрічці немає спроб подати якийсь соціологічний зріз — це радше результат бажання якомога правдивіше зафіксувати дорослий світ крізь незіпсутість дитячого сприйняття.

Після перегляду фільму відбувалось його обговорення. Кожен із глядачів висловив свою думку та враження про фільм і про роль документального кіно в цілому. Дана стрічка затронула під час перегляду усіх  клієнтів пробації, а сцени з фільму  нагадали декому ситуації з власного життя. Дехто поділився враженнями від фільму і спогадами з власного дитинства, коли в подібних ситуаціях інколи втікав із дому. А хтось, опустивши очі, пригадав, як і сам влаштовував схожі «вечірки», не соромлячись власних маленьких дітей, племінників чи навіть онуків.