Відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

  • 348

Минулого тижня, напередодні відзначення 300 – річчя від Дня народження відомого українського філософа Григорія Сковороди Чернігівським районним сектором №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області було проведено тематичні бесіди з клієнтами сектору щодо його творчої та культурно-громадської діяльності.

 

Провідний інспектор сектору Віта ЯНКО розповіла засудженим, що Григорій Сковорода  був однією з найцікавіших постатей в історії українського духу. Цей видатний український філософ-мандрівник був не лише  просвітителем-демократом, поетом, культурним діячем, але й видатним теоретиком в галузі педагогіки, педагогом-новатором, який вимагав уважного ставлення до особи дитини, закликав розвивати в ній кращі риси, властиві нашому народу, глибоко вірив у силу науки і освіти. Висловлені у його творах прогресивні ідеї і думки мали великий вплив на розвиток вітчизняної педагогічної думки, а деякі поради, зокрема, про необхідність будувати педагогічний процес з урахуванням психофізичних особливостей дітей та деякі думки філософа про виховання, насамперед, про моральне виховання вільної, всебічно розвиненої особистості, не втратили свого значення і до наших днів та співзвучні з вимогами сучасної педагогіки.

 

Під час проведення бесід було використано офіційну айдентику національного проєкту «Світ Сковороди», яка презентує багатогранність та унікальність фігури Григорія Савича. «Світ Сковороди» — це насправді про багатосвіття, де є місце історії та культурі, філософії й літературі, тогочасним реаліям і сьогоднішнім інтерпретаціям. Заходи з відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди спрямовані на збереження національної  пам’яті та формування у суб'єктів пробації поваги до однієї з ключових фігур українського пантеону.