Робоча зустріч з волонтером пробації

  • 264

Фото без опису

Пробація існує у світі вже понад 200 років, але 5 лютого 2023 р. відзначатиметься тільки 8-ма річниця з дня прийняття ВРУ Закону України «Про пробацію», який наблизив Україну до міжнародних стандартів, визначив організаційно-правові засади для створення пробації України та забезпечив впровадження у державі нової системи заходів кримінально-правового характеру.

Головною метою пробації є забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень, надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення про міру відповідальності (складення досудової доповіді), організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань) та допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в громаді. Це є цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами, які їх вже вчиняли. Пробація дає позитивний результат, оскільки людина не відірвана від сім’ї та соціуму, тобто вона не втрачає ті соціальні зв’язки, які вона може втратити у неволі.

Одним з головних чинників, які можуть забезпечити виконання уповноваженими органами пробації покладених на них завдань і функцій, є налагодження тісної співпраці з громадянським суспільством, спільна робота у напрямі соціалізації правопорушників. З цією метою законодавцем передбачена можливість залучення до виконання функцій, покладених на пробацію, волонтерів пробації, діяльність яких здійснюється відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про пробацію».

Саме тому наприкінці листопада 2022 року між Чернігівським РС №1 філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області та головою правління Чернігівської Місцевої Благодійної Установи «Скеля Спасіння» Миколою МІТУСОМ було підписано договір про провадження волонтерської діяльності, пов’язаної з пробацією. Микола Петрович вже має великий досвід волонтерської діяльності і роботи з соціально незахищеними верствами населення, зокрема, з 2001 року працює з алко- та нарко-залежними, а з початку повномасштабного вторгнення займається волонтерською діяльністю на території Чернігівської області, надає гуманітарну допомогу малозабезпеченим сім’ям та ВПО.

Так, протягом попередніх двох місяців, Микола Петрович вже приймав активну участь у проведенні соціально-виховної роботи із засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. За його сприяння, тим клієнтам пробації, які найбільше цього потребують, було надано гуманітарну допомогу, а саме, продуктові набори довготривалого зберігання та засоби гігієни.

Фото без опису

З метою підбиття підсумків ефективності такої співпраці, провідним інспектором Чернігівського РС №1 Вітою ЯНКО цього тижня було проведено робочу зустріч з волонтером пробації Миколою МІТУСОМ, обговорено успіхи, яких вже вдалося здійснити спільними діями, та досягнуто домовленість про подальшу співпрацю у роботі з клієнтами пробації.

 

Провідний інспектор Чернігівського РС №1

філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області

Віта ЯНКО