Пробаційні програми як інструмент роботи із засудженими, звільненими від відбування покарання з випробуванням

  • 1129

Фото без опису

 

Одним із напрямків пробації є виконання заходів, передбачених пробаційною програмою.

Пробаційні програми призначаються за рішенням суду особам, звільненим від відбування покарання з випробуванням, та передбачають комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити (програми психологічної корекції та програми соціальної адаптації спрямовані на усунення негативних факторів, що впливали та можуть в подальшому впливати на поведінку правопорушника).

 

Реалізація пробаційних програм щодо осіб, звільнених з випробуванням, забезпечується органом пробації, а щодо неповнолітніх – уповноваженим органом з питань пробації разом із суб’єктами, що надають соціальні послуги, визначені Законами України «Про соціальні послуги» та «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю».

Координує заходи, передбачені пробаційною програмою, та проводить заняття куратор – працівник, який пройшов спеціальне навчання. До реалізації пробаційних програм можуть також залучатися волонтери пробації, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності. 

Метою реалізації пробаційних програм є виправлення суб′єктів пробації та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Відповідними наказами Міністерства юстиції України затверджено чотири пробаційні програми для повнолітніх і чотири для неповнолітніх суб’єктів пробації: «ЗМІНА ПРОКРИМІНАЛЬНОГО МИСЛЕННЯ», «ПОПЕРЕДЖЕННЯ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН», «ПОДОЛАННЯ АГРЕСИВНОЇ ПОВЕДІНКИ» та «ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВИХ НАВИЧОК».

Так, нещодавно провідним інспектором Чернігівського РС №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, куратором  Вітою ЯНКО було успішно завершено виконання заходів, передбачених пробаційною програмою на тему  «ПОДОЛАННЯ АГРЕСИВНОЇ ПОВЕДІНКИ» із суб’єктом пробації М., засудженим Куликівським районним судом Чернігівської області за ст. 345 ч.2 КК України до 3 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільненим від відбування призначеного вироком покарання з випробуванням строком на 2 роки.

Відповідно до графіку, на заняттях проводились співбесіди куратора з засудженим на визначені теми, обговорювались життєві і моральні дилеми та їх вирішення, виконувались практичні завдання. Відбувалось обговорення попереднього життєвого досвіду засудженого, відпрацювання нових моделей поведінки, взаємодії, комунікації у суспільстві. Велике значення для успішного проходження програми мала мотивація суб’єкта пробації до позитивних змін.

 

Провідний інспектор Чернігівського РС №1

філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області

Віта ЯНКО