Відродити " з попелу забуття" ім"я Лідії Деполович

  • 974

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

20 листопада в Ковчинській школі імені Лідії Деполович відбулася четверта районна краєзнавча конференція, присвячена 150-річчю видатної української педагогині, методистки, авторки довоєнного Букваря, який витримав 19 перевидань. 

Серед учасників конференції були київські і чернігівські науковці-краєзнавці, члени Куликівського районного краєзнавчого осередку, учителі початкової ланки, бібліотекарі шкіл громади та сільських філій, посадовці селищної ради. 

Першою привітла гостей у стінах навчального закладу директор Ковчинської школи Раїса Шило.

Відкриваючи конференцію Куликівський селищний голова Наталія Халімон – співавторка книги про Лідію Деполович, подякувала поважному товариству науковців, які  підтримали прагнення  куликівських краєзнавців відродити "з попелу забуття" незаслужено забуте ім»я видатної землячки Лідії Платонівни Деполович, життя і педагогічна діяльність якої тісно пов»язана з Ковчином. Педагогічний і методичний спадок Лідії Деполович, її практична педагогічна діяльність, заснована на принципах дитиноцентризму, розвиваючого навчання, індивідуального підходу і  сьогодні є  актуальними і співзвучними із засадами нової української школи. Дата  і мсце проведення конференції були обрані невипадково - напередодні 150-річчя від Дня народження видатної землячки і саме у навчальному закладі, названому на її честь.

Цікаву презентацію із архівними світлинами про життєвий шлях і педагогічну діяльність Лідії Деполович  представив загалу директор Інституту радіолокаційних технологій, член Національної спілки краєзнавців, уродженець Ковчина і також співавтор книги про видатну землячку Сергій Спутай.

Довідково: Лідія Платонівна Деполович  народилася  27 листопада 1869 року в селі Ковчин в родині місцевого священника Платона Деполовича. Видатний український педагог і методист початкової освіти. Укладач букваря під назвою «Нумо читати!», що вийшов друком у 1926. Цей підручник витримав більше 19 видань. Аж до початку 60-х років учні початкової ланки в Україні вчилися читати саме по цьому букварю. По ньому ж  на той період  навчалися і українці з діаспори в Канаді. 1900 року розпочала педагогічну діяльність учителькою у земській школі села Количівка, вчителювала у Ковчині і Чернігові, з 1927 - у школах Києва. Відома як складач і упорядник посібників для навчання грамоти. Померла  20 березня 1943 року від знесилення голодом і холодом в окупованому німцями Києві. Похована у столиці. Щоб увічнити пам»ять видатної землячки вдячні ковчинці назвали місцеву школу та  одну з вулиць  села на її честь. В Куликівській громаді також встановлено педагогічну премію імені Лідії Деполович.

Про педагогічний і методичний доробок Лідії Деполович говорили на конференції чернігівські науковці: голова Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук Олександр Коваленко, завідувач кафедри природничо-математичних наук Чернігівського обласного інституту післядипломної освіти ім. К.Д. Ушинського Андрій Давиденко, завідувач кафедри педагогіки та психології цього ж навчального  закладу, дійсний член Української Вільної Академії наук у Канаді Станіслав Пономаревський, доцент кафедри педагогіки та психології Чернігівського обласного інституту післядипломної освіти ім. К.Д. Ушинського Людмила Іваненко.

За особистий внесок у розвиток краєзнавства на Куликівщині Олександр Коваленко вручив Почесну грамоту Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України заступнику селищного голови Володимиру Повознику.

Учителі початкової ланки шкіл громади у своїх виступах розповіли про практичне застосування  педагогічного і методичного спадку Лідії Деполович в сучасній педагогіці.

Гість конференції – директор Педагогічного музею України Національної академії наук України Олександр Міхно  наголосив, що написані Лідією Деполович  в період німецької окупації Києва листи до сина у формі щоденника є унікальним джерелом відомостей очевидця тих подій і мають неабияку історичну цінність. Науковець подарував школі копію музейного раритету - перемальованого вчителькою з Донеччини від руки букваря Лідії Деполович та книгу з афоризмами видатного українського педагога Василя Сухомлинського.

На завершення конференції Наталія Халімон і ковчинський краєзнавець Михайло Мороз представили загалу видані цьогоріч книги, що розповідають про історію населених пунктів та видатних людей Куликівщини.