П’ята Куликівська краєзнавча конференція: "Відродження духовності Куликівщини"

  • 393

Фото без опису

22 жовтня у Виблях відбулася 5-та ювілейна Куликівська краєзнавча конференція: "Відродження духовності Куликівщини", присвячену 30-річчю незалежності України.

В числі учасників конференції - відомі краєзнавці з Чернігова та Києва, новобраний ректор Національного університету "Чернігівський колегіум ім. Т.Г. Шевченка" Олег Шеремет, місцеві краєзнавці - члени районного краєзнавчого осередку, священнослужителі православних парафій Куликівської громади, селищний голова Юлія Постернак, старости старостинських округів.

Розпочалося зібрання спільним молебнем священнослужителів громади у стінах Свято-Троїцької церкви, яка цьогоріч відзначає 130 років освячення храму. На молебень зібралися і прихожани парафії- жителі села Виблі.

Сама конференція проходила в приміщенні місцевої школи.

Селищний голова Юлія Постернак привітала гостей і учасників коференції і висловила вдячність всім краєзнавцям за їх подвижницький труд у справі збереження історичної спадщини громади.

З вітальним словом до присутніх звернувся також голова Правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Коваленко, який відзначив активність краєзнавчого осередку Куликівщини і побажав розвитку краєзнавчій справі Куликівщини.

Голова районного краєзнавчого осередку Наталія Халімон представила загалу гостей конференції та мала першу доповідь на тему "Відродження духовності Куликівщини". У ній доповідачка ознайомила присутніх із хронологією та цікавими фактами відродження(відбудови) за 30 років незалежності православних храмів на Куликівщині.

Цікавою і змістовною була доповідь знаного виблівського краєзнавця Анатолія Ревка про історію Свято-Троїцького храму.

Про історію, відродження і шлях до УПЦ Київського патріархату Свято-Преображенської церкви у Куладьківці розповів місцевий краєзнавець Анатолій Чумаченко.

Ковчинські краєзнавці Михайло Мороз та Сергій Спутай ознайомили присутніх з історією ковчинської Георгіїівської церкви та її духівників.

Цікаве краєзнавче дослідження про історію церков і духівництво Куликівщини представив загалу краєзнавець з Київа Андрій Потьомкін.

Учасників конференції чекала у вестибюлі цікава краєзнавча виставка та не менш цікава розповідь про розвиток краєзнавчої справи у Виблях від місцевої бібліотекарки Наталії Петрової.