Третя Куликівська районна краєзнавча конференція

  • 983

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

29 березня в районному будинку культури  відбулася третя районна краєзнавча конференція. Цьогорічне зібрання краєзнавців  Куликівщини було присвячене 95-й річниці створення Куликівського району.

Відкриваючи конференцію Куликівський селищний голова Наталія Халімон, яка власне і очолює районний  осередок  Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, представила загалу поважних гостей-краєзнавців з обласного центру і подякувала їм за підтримку розвитку краєзнавчої справи на Куликівщині. Очільник громади також подякувала усім учасникам конференції за інтерес  до вивчення історії рідного краю та популяризацію краєзнавства на теренах району.

Чернігівську обласну організацію Національної спілки краєзнавців України на конференції представляли: голова правління організації, кандидат історичних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Олександр Коваленко;  член правління обласної організації,кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Олександр Рахно; відповідальний секретар організації, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Людмила Ясновська;  кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Олег Воронко;   член Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри археології, етнології та туристично-краєзнавчої роботи Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Сергій Токарєв.

Окрім членів Куликівського районного осередку краєзнавців  в  роботі конференції взяли участь  вчителі історії та бібліотекарі району.

По першому питанню програми конференції: "Археологічна спадщина Куликівського району" цікаву і змістовну доповідь представила присутнім Людмила Ясновська. Науковець зокрема зазначила, що археологічні дослідженя свідчать про те, що перші поселення на території сучасної Куликівщини датуються епохою неоліту (бронзи). Цю територію населяли племена, які займалися землеробством і скотарством.  На розкопках, що проводилися на Ковчинському городищі, були знайдені  артефакти, які дали змогу науковцям  відтворити життя і побут давніх кочових племен ковуїв, що населяли  ці землі  в добу Київської Русі. Знахідки стали експонатами Ковчинського краєзнавчого музею.

Про цікаві сторінки з історії  району козацької доби  розповів учасникам конференції Сергій Токарєв. У своїй доповіді "Козацько-старшинська родина Селецьких в історії України другої половини XVII-XVIII ст." Доповідь мітстила багато історичних свідчень про життя тогочасної козацької старшини, зокрема представників шляхетної відомої на Куликівщині родини Селецьких,  яка  в період Гетьманщини займала доволі високе становище в суспільно-політичній ієрархії тогочасної України.

Про життя і  діяльність уродженця села Ковчин Аркадія Верзилова, який на початку  ХХ століття кілька разів обирався міським головою Чернігова,  у своїй  доповіді "Громадський діяч та історик Аркадій Верзилов" розповів  учасникам конференції  Олександр Рахно.

Заступник селищного голови з гуманітарних питань, член Національної спілки краєзнавців Володимир Повозник  представив до уваги присутніх результат свого краєзнавчого дослідження, присвяченого поету і  учаснику визвольних змагань  Петру Карпенку-Криниці, який народився в Баклановій Муравійці. У доповіді: "Повернення із забуття: поет і учасник визвольних змагань Петро Карпенко-Криниця" Володимир Повозник розповів про непростий життєвий шлях талановитого поета: про  журналістську діяльність в роки окупації, про мрії поета про незалежну Україну, про еміграцію і роки поневірянь по різних країнах, про цілі десятиліття забуття і життя відлюдника. Насамкінець доповідач зачитав присутнім поетичні рядки талановитого земляка, ім"я якого було незаслужено забуте.

Другий блок конференції був присвячений презентації нових видань з історії Куликівщини.

Видання "Лідія Платонівна Деполович. Бібліографічний покажчик " представила увазі присутніх Наталія Халімон. Очільник районного краєзнавчого осередку розповіла про життєвий шлях відомої землячки  та велику педагогічну і методичну спадщину авторки довоєнного Букваря та повідомила, що наразі районний осредок спільно з представниками Куликівського відділення Чернігівського земляцтва у м. Києві працює над увічненням на державному рівні пам"яті видатного педагога Лідії Деполович.  Ці заходи планують присвятити  150-річчю від дня народження відомої землячки, яке відзначатимуть наступного 2019 року.

Великий за форматом фоліант "Шляхами пращурів" авторства архімандрита Никодима ( в миру Сергія Силка), який народився у Виблях , а нині  здійснює служіння настоятелем Свято-Озерського храму у Харкові, презентувала загалу за дорученням автора  помічник депутата обласної ради Віктора Труша  Наталія Коновалова. В книзі зібрані  історичні і краєзнавчі матеріали з історії Чернігово-Сіверського краю, зокрема дослідження про роди і родоводи  села Виблі. 

В продовження  тематики краєзнавче видання "Метричні книги села Виблі" представив учасникам конференції виконувач обов"язків старости села Виблі Анатолій Ревко. Доповідач  розповів присутнім про відомі козацькі роди свого села, яке свого часу було центром Вибельсько Сотні  Чернігівського Полку. 

Свої пропозиції щодо розвитку краєзнавчої справи на Куликівщині озвучив на загал присутній на конференції редактор обласної газети "Світ-інфо"  Петро Антоненко. Він запропонував такі напрямки роботи:  інформаційно-просвітницький через  оприлюднення краєзнавчих  матеріалів у ЗМІ та  увічненення пам"яті  про відомих земляків через встановлення меморіальних табличок.  

У своєму зверненні до учасників конференції голова обласної організації Національної спілки краєзнавців Олександр Коваленко   подякував районному краєзнавчому осередку і особисто його голові Наталії Халімон за активну роботу по розвитку і популяризації краєзнавства на  Куликівщині і  висловив впевненість що така робота і співпраця районного осередку та обласної організації носитиме  системний характер. Олександр Борисович озвучив пропозицію про доцільність розробки спільно  з Куликівською селищною радою  та прийняття комплексної довгострокової програми розвитку краєзнавчої справи в Куликівській об"єднаній територіальній громаді.

Підсумовуючи роботу конференції Наталія Халімон  ще раз подякувала гостям з області та місцевим  краєзнавцям за участь в заході та наголосила, що районний осередок  і надалі працюватиме над краєзнавчими дослідженнями про історію району та відомих земляків а також популяризуватиме краєзнавство  на теренах Куликівщини.